LAVROV: Napad hemijskim oružjem bio isplaniran

- Američki i evropski stručnjaci, uključujući 12 bivših zvaničnika Pentagona i CIA, uputili su otvoreno pismo Obami, u kojem su objasnili kako je sve bilo smišljeno - kaže ministar spoljnih poslova Rusije

  • 2

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da je navodni napad hemijskim oružjem u jednom od predgrađa Damaska 21. avgusta bio isplaniran.

- Postoji niz različitih svedočenja nezavisnih stručnjaka, uključujući i izjave časne sestre iz obližnjeg manastira i drugih svedoka. Tamo su bili i dopisnici zapadnih zemalja. Kao što znate, američki i evropski stručnjaci, uključujući 12 bivših zvaničnika Pentagona i CIA, uputili su otvoreno pismo (američkom predsedniku Baraku) Obami, u kojem su objasnili kako je sve bilo smišljeno - rekao je Lavrov u televizijskoj emisiji "Vasti u subotu".

Lavrov je podsetio da su ruski eksperti prikupili dokaze da su pobunjenici u Siriji koristili hemijsko opružje.

- Stručnjaci Ujedinjenih nacija istraživali su jednu epizodu koja se odigrala 19. marta, ali su to ostavili po strani postavljajući, u to vreme nerealne, zahteve, izbegavajući konkretnu istragu i pokušavajući da učine više nego što mogu - rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je uveren da su od kada su se predsednici Rusije i SAD sastali na samitu G20 u Sankt Peterbrgu početkom septembra, "loši momci" već mnogo toga uradili, na ovaj ili onaj način koristeći otrovne supstance, preneo je Itar-Tas.

- Mislimo da su oni to uglavnom radili da bi izazvali vojni napad kao kaznu režimu i da bi ma njega prebacili svu odgovornost za upotrebu hemijskog pružja - iako u svemu tome nema nikakve logike - ocenio je Lavrov.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA