20

ŠOKANTNO: U Srbiji godišnje 16.000 maloletničkih trudnoća, 90% završi abortusom!

Stopa namernih prekida trudnoće u Srbiji dvostruko je veća od stope rađanja (2,8 pobačaja po ženi). Skoro trećina žena koja se podvrgne abortusu kasnije nema decu

Trudnoca
Foto: freedigitalphotos.net

U Srbiji se svake godine registruje 16.000 adolescentskih trudnoća, a više od 90 odsto njih je neplanirano i neželjeno i završi abortusom.

Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje, u Srbiji se godišnje izvrši oko 20.000 abortusa, ali nezvanični podaci pokazuju da je taj broj znatno veći i da dostiže i 150.000. Većina abortusa obavlja se u privatnim klinikama koje često nemaju dozvolu za vršenje ovih zahvata, pa ih i ne prijavljuju. Po procenama lekara, abortus se u Srbiji obavi kod svake dvanaeste žene starosti od 15 do 49 godina.

Stopa namernih prekida trudnoće u Srbiji dvostruko je veća od stope rađanja i iznosi 2,8 pobačaja po ženi. Skoro trećina žena koja se podvrgne abortusu kasnije nema decu.

– Strašan je podatak da se svaki četvrti abortus obavi kod žene koja već ima četiri i više namernih pobačaja – kaže ginekolog Milanka Marović.

Foto: profimedia.rs

Foto: profimedia.rs

Zvanične statistike govore da je broj kiretaža koje se urade u državnim klinikama značajno manji nego pre nekoliko godina, a da se sve veći broj obavlja u privatnim ordinacijama uprkos velikoj razlici u ceni. U državnim klinikama za abortus je potrebno izdvojiti oko 100 evra, dok privatne klinike za ovu intervenciju traže nekoliko puta više.

Svaki abortus sa sobom nosi rizik – kako za reproduktivno zdravlje, tako i za život pacijentkinje, a mnoge privatne klinike koje obavljaju ovaj zahvat nemaju odgovarajuće dozvole za to. Oni abortuse izvode ilegalno, što još više uvećava rizik od povrede, infekcije, krvarenja i trajnog steriliteta.

– Sve većem broju abortusa doprinela je teška finansijska situacija i ekonomska kriza koja sa sobom nosi visoku nezposlenost, siromaštvo, stambene probleme i nizak nivo opšteg zdravstvenog obrazovanja. Žene u ruralnim područjima ne koriste zaštitu, a kako nemaju novca da podižu još dece, odlaze na abortuse – objašnjava sociolog Dragan Kostić.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Abortus, Deca, Institut za javno zdravlje, Trudnoća
Popularni komentari
 • n
  nikolica

  gasimo se polako,ali sigurno,kao narod … sela ostaju pusta,momaka od po 50,60 kolko ‘oces,”ribetine” necu decu,nece obaveze … a siptari se kote i …

 • D
  Duda

  Ja sam za kontrolu radjanja , ali ne abortusom . Postoji toliko savremenih kontraceptivnih sredstava pocev od kondoma preko spirale do antibebi pilula . Zato je potrebno uvesti u skole seksualno obrazovanje .

 • M
  Marina Marković

  Zakonom zabraniti abortuse!!!Abortus podrzavam samo ako se utvrdi da sa fetusom nesto nije u redu…Ako znate da se j*bete bez zastite znate i da snosite posledice!!!

foto dana

video dana