EPIDEMIJA TUBERKULOZE? Dvoje učitelja obolelo, 21 dete zaraženo u Vladimircima!

Učitelj i učiteljica iz Osnovne škole "Žika Popović" su krajem školskog raspusta oboleli od tuberkuloze, a nakon testiranja bacil je pronađen i kod učenika

  • 10

Kada su krajem školskog raspusta učitelj J. R. iz sela Belotić i učiteljica S. Ž. iz Skupljena, koje pripadaju Osnovnoj školi "Žika Popović" iz Vladimiraca, smešteni na grudno odeljenje šabačke Opšte bolnice, jer su oboleli od tuberkuloze, roditelji nisu obavešteni, kako bi blagovremeno počeli sa proverama da li su i njihova deca obolela od ove bolesti.

Vlada Milošević šef odborničke grupe SNS-a u Skupštini opštine, kaže da će zatražiti odgovornost i direktora škole i čelnika opštine, zato što su čitavu stvar zataškavali i krili od roditelja.

- Mi smo zgroženi ovakvim ponašanjem, jer su nadležni pokazali potpunu nebrigu za najmlađe. U avgustu je procurila nezvanična informacija o tome da je dvoje učitelja zaraženo, koju su nadležni skrivali od javnosti, a nisu o tome obaveštavali roditelje, niti su preduzeli bilo kakve mere - kaže Milošević.

U šabačkom Zavodu za javno zdravlje kažu da su blagovremeno preduzete sve mere.

- Kada su učitelj i učiteljica iz dva različita sela krajem raspusta smešteni na grudno odeljenje šabačke Opšte bolnice, nismo bili u mogućnosti da preduzimamo bilo kakve mere. Drugog septembra, kada je počela školska godina, zakazali smo sastanak sa svim roditeljima - kaže nam specijalista epidemiolog dr Dragana Radojičić iz Zavoda za javno zdravlje u Šapcu.

Ona je dodala i da su urađeni testovi za svu decu koja su bila u kontaktu sa zaraženim prosvetnim radnicima.

- Testirano je 65 dece, a rezulatati su pokazali da je kod 21 deteta pronađen bacil tuberkuloze, jer su burno reagovali na test. Dečji pulomolog pregledaće tu decu i ako je potrebno, obaviti rendgen. Održali smo predavanje roditeljima i dali im savete koje preventivne mere da preduzmu kako se bolest ne bi širila - završila je priču za Telegraf dr Radojičić.

(M. E.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majaaa

    17. septembar 2013 | 13:46

    Da li to znaci da vakcine nisu delotvorne???

  • Darko

    17. septembar 2013 | 16:55

    Ovo što se dešava u Vladimircima je samo dokaz da je vlast u ovoj maloj opštini okrenuta sama sebi i da ne vode računa ni najmanje o elementarnim problemima stanovnika.

  • Nevakcinisana Deca Su Zdravija!

    17. septembar 2013 | 16:55

    Vakcine "garantuju" 25-40% zastitu, ovaj mikroogranizam je jako specifican i tesko da su antigeni u vakcinama dovoljno dobri za imunizaciju, bolje ne vakcinisite decu, bice zdravija ;)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA