MERKELOVA UBEDLJIVA: CDU uzeo 42,8 odsto glasova, SPD 26, moguća velika koalicija!

Prema tim nezvaničnim rezultatima, dosadašnji koalicioni partneri Merkelove, liberali, šefa diplomatije Gvida Vestervela nisu uspeli da uđu u Bundestag jer su osvojili 4,8 odsto glasova i nisu prešli cenzus

  • 4

Demohrišćani, kancelara Angele Merkel su na današnjim saveznim izborima dobili 42, 8 odsto glasova i tako postali najjača politička opcija u državi, pokazali su prvi, preliminarni rezultati glasanja u Nemačkoj koje je objavila televizija ARD. Njima sada nedostaju samo dva glasa kako bi imali apsolutnu većinu.

Ovo nisu konačni i zvanični rezultati glasanja i pri tom nisu uzeti u obzir ni takozvani prelazni mandati.

Istorija pokazuje da su demohrišćani imali apsolutnu većinu 1957. godine u vreme prvog posleratnog kancelara Konrada Adenauera.

Prema tim nezvaničnim rezultatima, dosadašnji koalicioni partneri Merkelove, liberali, šefa diplomatije Gvida Vestervela nisu uspeli da uđu u Bundestag jer su osvojili 4,8 odsto glasova i nisu prešli cenzus.

Socijaldemokratska stranka (SPD) je osvojila 26 odsto, navodi Dojče vele, Zeleni osam odsto, a Levica 8,5 odsto.

Prema procenama analitičara demohrišćanski blok mogao bi bi da ponudi Socijaldemokratskoj partiji (SPD)  vladu "velike koalicije", ali se ne isključuju i druge političke opcije.

Angela Merkel obećala je građanima, nakon preliminarnih rezultata parlamentarnih izbora , "četiri bolje godine za Nemačku".

- Još uvek je rano za to. Sačekaćemo izborni rezultat - rekla je predsednica CDU po objavljivanju prvih procena i dodala da ce se o tome razgovarati u ponedeljak.

- Zajedno ćemo učiniti sve u naredne četiri godine da one budu uspešne za Nemačku - rekla je uz osmeh Merkelova pristalicama njene Hišcansko-demokratske unije u Berlinu.

- Dragi prijatelji, vaši veseli usklici pokazuju da svi mi imamo razloga za slavlje. Ovo je super rezultat - rekla je svojim oduševljenim pristalicama, preneli su nemački mediji.

Ona je zahvalila glasacima koji su, kako je istakla, "toliko mnogo verovali u konzervativne stranke" i obećala da ce delovati odgovorno i brižno.

U prvom obraćanju, kandidat SPD za kancelara Per Štajnbrik rekao je da je sada "lopta u dvorištu Angele Merkel da formira novu vladu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA