Na lizing bolje idu traktori i autobusi od kola

Zlatno doba kupovine vozila na lizing bilo je 2004. i 2005. godine. Najviše vozila vraćeno je 2010-2011. godine.

  • 2

Posledice globalne krize u Srbiji žestoko su osetile lizing kompanije. Godinama se kod nas smanjivao broj ugovora, a rasla je samo docnja. Međutim, ovo bi za lizing kuće u Srbiji mogla biti godina preokreta.

- Poslovi nam ove godine rastu. Za prvih šest meseci ove godine plasirali smo vozila i opreme za 136 miliona evra. To je 7,4 posto više nego u 2012. – kaže generalna sekretarka asocijacije lizing kuća u Srbiji Teodora Milenković.

Dok su se ranijih godina veoma često kupovali automobili, sada se asortiman promenio: putem lizinga se najviše kupuju poljoprivredne mašine, autobusi i teretna vozila. Tu su i nekretnine i oprema za mala i srednja preduzeća.

- Preciznije, poslovi rastu, ali nisu dostigli onaj nivo koji smo imali pre krize. Međutim, i pored toga, stopa rasta koju beležimo govori da idemo napred. Od celog asortimana koji smo finansirali ove godine, 70 odsto otpada na vozila. Klijenti s kojima se zaključuju novi ugovori o lizingu mahom su privredna društva. Za prvih šest meseci ove godine vraćeno je samo 160 vozila - kaže ona.

Zlatno doba kupovine vozila na lizing bilo je 2004. i 2005. godine. To se gotovo poklopilo s krizom koja je potom izbila. Najviše vozila vraćeno je 2010-2011. godine. Prošla, 2012, bila je godina stagnacije i nakon toga je usledio pad.

Po podacima Kreditnog biroa, odnosno Udruženja banaka Srbije, broj ugovora je poslednjeg dana decembra bio 7.009, a avgust ove godine završen je sa 6.060. U Asocijaciji objašnjavaju da smanjenje nije posledica raskida, plenidbe po pravilu. Dosta ugovora je sklopljeno pre pet-šet godina i sada su istekli jer su stranke ispunile obaveze.

(Telegraf.rs/ Izvor: Dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    25. septembar 2013 | 14:47

    Pa uvek i bilo. Svako normalan ako ve nesto uzima na kredit uzmes da sa tim necim radis i da ti donosi novac. A ne da kupim dzip ili neki besan auto i za dve tri god da izgubi dve trecine cene

  • Boki

    25. septembar 2013 | 23:52

    Mnogo je bolje uzeti traktor ili autobus na lizing. Iscedis ga od rada, pa posle i kao ga vratis nije ti zao. Auto nikad ne mozes toliko da iskoristis...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA