CPC: Ne interesuju nas stavovi jednog Turčina!

- Poručujemo mu da se njegove kompetencije završavaju na granicama Turske, čiji je državljanin. Vartolomej treba da zna da nam nikada u istoriji nije Turčin rešavao crkvena pitanja, pa neće ni sada - saopšteno je iz CPC

  • 24

Kanonski nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) oštro je danas napala vaseljenskog partijarha Vartolomeja, koji je nakon osveštanja Sabornog hrama u Podgorici pozvao na jedinstvo pravoslavne crkve u Crnoj Gori i poštovanje kanona.

Patrijarh Vartolomej je kazao da "niko nema vlast da stvara nove pravoslavne crkve na prostoru Crne Gore".

- Crkva nije udruženje i sud ne određuje njeno postojanje i status, već je Hristos osnovao i njom samo mogu da upravljaju njegovi apostoli i njihovi naslednici, a ne da bilo ko oko sebe okupi svoje pristalice i tu organizaciju nazove crkvom - istakao je patrijarh Vartolomej.

Patrijarh vaseljenski je pozvao na poštovanje kanonskog poretka, navodeći da je neprihvatljivo i za osudu da neka lokalna crkva sebe proglašava za autokefalnu.

Potpredsednik Saveta CPC Stevo Vučinić kazao je da je vaseljenski patrijarh "umišljeni autoritet".

- Patrijarh Vartolomej umišlja da je vaseljenski autoritet kojem se moraju svi pokoravati, pa zahteva bespogovornu poslušnost i odricanje od vlastite savesti i slobode za račun beogradske patrijaršije, koja je s njegovim prethodnicima više puta trgovala razne tomose o autokefalnosti - rekao je Vučinić za portal Televizije Crne Gore.

On je naveo da CPC ne interesuju stavovi vaseljenskog partijarha.

- Poručujemo mu da se njegove kompetencije završavaju na granicama Turske, čiji je državljanin. Vartolomej treba da zna da nam nikada u istoriji nije Turčin rešavao crkvena pitanja, pa neće ni sada -  kazao je Vučinić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ироничар

    7. oktobar 2013 | 17:53

    On je Grk inače... a ko i ove jajare uopšte šta pita? kvazi crkva, zato i nije priznata od strane nijedne crkve osim od ostalih kvazi crkava.

  • Клисура

    7. oktobar 2013 | 18:00

    Секташи, као и њихов политички врх, казниће то Господ Бог, кад-тад.

  • Darth

    7. oktobar 2013 | 18:43

    Haha pa svi najveci funkcioneri CPC su svojevremeno izbaceni iz SPC, pa se udruzili jer im dugo i ne ostaje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA