SLOVENIJA KOJU NE POZNAJETE: Prekmurje i Prlekija - put sjajne kulinarke, bundevinog ulja i blagotvornih termi (FOTO)

Ušuškan između Hrvatske, Austrije i Mađarske ovaj deo Slovenije uspeo je da se izbori za zasluženo mesto među turističkim destinacijama regiona. Osim po vinima, poznat je i po tikvinom ulju

  • 8

Kada se pomene Slovenija, kod starijih se odmah javlja jugonostalgija, muškarci se sećaju služenja vojnih rokova u slovenačkim kasarnama. Mlađe generacije, priznaju, da od Slovenije znaju Ljubljanu i Bled.

O severu Slovenije, priobalju reke Mure, mnogi malo znaju. Ušuškan između Hrvatske, Austrije i Mađarske ovaj deo Slovenije uspeo je da se izbori za zasluženo mesto među turističkim destinacijama regiona.

Ekipa Telegrafa posetila je ovaj kraj pod vinogradima, poznat po sjajnim kulinarskim specijalitetima, gostoprimstvu i nezaobilaznim termama. Ljubazni domaćini podelili su sa nama tajnu pravljenja dobre čokolade, i čuvenog ulja od tikve, a otkrili su nam i da je za mladoliki izgled, koji krasi stanovništvo ovog kraja, zasluženo to "što se ovde dobro jede". Ljudi su ovde vredni, jednostvani i nasmejani. Većina njih je posle rada u čuvenoj "Muri" osnovala svoje male biznise za koje puno rade, ali od kojih "lepo žive". Ovo je kraj u kome se priroda ceni više od bilo čega.

Na sat i po vožnje od Ljubljane nalazi se regija Prekmurje. Ova regija poznata je po belim vinima, tikvinom ulju koji se koriste u restoranima širom Evrope i Amerike i sjajnim termama.

Nakon što smo se okrepili na seoskom imanju Passero gde smo pored domaćih vina, odlične prekmurske šunke i drugih mesnih proizvoda probali i sjajne praline punjene semenkama od tikve. Ovo domaćinstvo, smešteno među vinograde predstavlja pravo mesto na kome ćete moći da se okrepite domaćom hranom i uživate u prijatnoj atmosferi. Ovde smo prvi put probali i slovenački specijalitet - prekmursku gibanicu (slatka pita od osam kora filovana slatkim sirom, makom, orasima i jabukama).

Sledeće domaćinstvo koje smo posetili jeste Firbas. Ovde se gosti dočekuju rakijom i projom sa čvarcima. Ovo seosko domaćinstvo poznato je po svojim specifičnim ponudama kao što je noćenje u seniku, kao i sauni koja je u obliku bureta i nalazi se usred voćnjaka. Naročito je zanimljivo za decu jer pored ogromnog prostranstva i terena za igranje, ovde mogu da upoznaju i sve domaće životinje, ali isto tako i da nauče sve seoske radove. Za one koji vole aktivan odmor, tu su brojne biciklističke staze, a pruža se i mogućnost jahanja.

Poslednje porodično domaćinstvo koje smo posetili jeste Hlebec. Prava reč koja opisuje ovo mesto jeste hedonizam. Pored sjajnih vina bogatog ukusa, koje se ovde pravi već treću generaciju, izvrsnog domaćeg konjaka, kao i odlične kuhinje, ovo mesto poznato je i kao "mali umetnički raj". Brojne slike koje krase hodnike i sobe čine prostor toplim i prijatnim, dok će vas duborezi na nameštaju ostaviti bez daha. Kreativnost se ovde nije štedela, pa ćete se odmarati na luku od drvenog vinskog bureta, umesto na plastičnim ležaljkama.

Ah, te čuvene terme

Slovenija je poznata po termalnim vodama, koje su na najbolji mogući način iskorišćene izgradnjom velikih banjskih kompleksa. Jedna od najpoznatijih slovenačkih Termi jesu Moravske Toplice. Tu se možete opustiti u kompleksu Terme 3000 gde vas očekuje vrhunski wellness, zdravstveni i opuštajući program, golf, biznis i kongresni turizam. Ukoliko ste od onih koji vole aktivniji odmor, ovde možete voziti bicikl na čak 200 km dugim označenim staza. Takođe, čak 117 kilometara prilagođeno je za planinske šetnje. Ukoliko ne volite da odmor provodite vezani samo za jedno mesto, treba da znate da je Trst odavde udaljen svega dva i po sata vožnje.

Ono što će vas u svakom slučaju oduševiti jeste činjenica da da biste se kupali u termominealnoj vodi nema potrebe da (ukoliko ste previše umorni) silazite do bazena, već se u blagodetima ove vode možete opustiti i u svojoj sobi. Gotovo svako kupatilo ima česmu sa ovom lekovitom vodom.

Još jedno od odmarališta koje ostavlja bez daha jeste hotel "Bioterme" u mestu Mala Nedelja. Specifičnost ovog hotela je u tome što je ekološki sagrađen i u njemu su samo ekološki materijali te se i u unutrašnjosti hotela osećate kao da se ne nalazite u srcu prirode. Ipak, najveća posebnost "Biotermi" je termomineralna voda, koja izbija iz dve bušotine dubine 2273m i 1537 metra, a njihova temperatura iznosi između 42 i 51 stepeni Celzijusa.

Za termalne vode u ovom delu Slovenije, saznalo se tako što se pre pedeset godina na ovom prostoru tražilo crno zlato (nafta). Umesto nafte, kopači su pronašli - vodu. Uskoro je ustanovljeno da je ova voda blagodetna, i malo po malo počeo se stvarati banjski turizam.

Bundeva je unosan biznis

Znate li na koliko načina može da se upotrebi bundeva? Boraveći na ovim prostorima naučili smo bar nekoliko desetina. Hektari i hektari zemlje ovde se nalaze pod ovom biljkom. Od semena se pravi bundevino ulje, koje je vrlo zdravo za lečenje prostate, ali i za smanjenje holesterola u krvi. Ono je slatkastog ukusa, od svetlo do tamnozelene boje i koristi se kako u jelima, tako i za salatu, a najbolje ide sa onom od krompira. Zanimljvo je da ga na ovim prostorima koriste i za dezert - sladoled od vanile preliven ovim uljem predstavlja specijalitet ovih prostora.

U uljari Kocbek, koja se ovim poslom bavi od 1929. objašnjavaju da je za litar ulja neophodno tri kilograma semenki, ali i da proces proizvodnje nije preterano komplikovan. "Kocbekova" ulja koriste se u najpoznatijim evropskim i svetskim restoranima. Takođe ovde se prave sjajne čokolade, a "najzanimljivija" koju možete da probate jeste čokolada sa crnim lukom.

Još jedna od većih uljara u ovom kraju jeste i uljara "Središće ob Dravi" koja ima tradiciju pravljenja ulja dužu od 100 godina. Ovde su istakli da je ovo ulje jedan jako vredan prehrambeni proizvod, koji sadrži mnogo esencijalnih masnih kiselina, mnogo vitamina E i selena. Bogato je vitaminima, mineralima, aminokiselinama i fitosferinima.

Pogledajte galeriju:

(Milica Batinić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA