VLADA LIBIJE: Premijer je kidnapovan; POBUNJENICI: Uhapsili smo ga

Grupa koja spada pod nadležnost ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova navela je na Fejsbuk profilu da je uhapsila Zejdana, dok vlada tvrdi da je otet

  • 3

Nekadašnja pobunjenička grupa "Operativne ćelije libijskih revolucionara" preuzela je odgovornost za kidnapovanje libijskog premijera Ali Zejdana, nakon što su ga nepoznati napadači u zoru oteli iz jednog hotela u Tripoliju, navodeći da je uhapšen.

Ta grupa, koju u principu spada pod nadležnost ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova, navela je na Fejsbuku da je uhapsila Zejdana na zahtev tužilaštva. Premijer je "uhapšen na osnovu libijskog krivičnog zakona ...a posle instrukcija javnog tužioca", navela je ta grupa. Uhapšen je zbog "zločina i štete koju je naneo državi" i njenoj bezbednosti".

- Šefa prelazne vlade Ali Zejdana, na nepoznato mesto i iz nepoznatih razloga, odvela je grupa ljudi za koju se veruje da su nekadašnji pobunjenici - saopštila je kratko vlada na svom veb-sajtu.

Izvor blizak premijerovoj kancelariji rekao je za AFP da je premijer kidnapovan iz hotela "Korintija" u kojem boravi.

Otmica je usledila pet dana nakon što su američki komandosi izveli akciju na ulicama Tripolija i uhvatila Abu Anala al-Libija koji je tražen zbog bombaških napada 1998. godine na američke ambasade na istoku Afrike. Otmica je razbesnela libijsku vladu, a američki komandosi su osumnjičenog teroristu Al Kaide odveli na ispitivanje na jedan ratni brod.

Posle akcije američkih komandosa u subotu, libijska vlada se našla na udaru kritike, posebno nekih bivših pobunjeničkih grupa iz revolta 2011. godine, u kojem je svrgnut libijski vođa Moamer Gadafi.

Vlada je saopštila da su se u potragu za premijerom uključile najviše libijske institucije i pozvala je građane da ostanu mirni.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srpska

    10. oktobar 2013 | 08:02

    Pravice te Gadafija od blata dugo,dugo.

  • Бајкер

    10. oktobar 2013 | 08:02

    Сад је нај.бо,његови ће да га утепају.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA