ODGOVOR ZAPADU: Severna Koreja gradi moderni ski-centar

Izgladnela zemlja gradi skijaški centar od 345 miliona dolara kako bi se utrkivala sa svetskim mondenskim centrima i promenila svoj imidž u svetu

  • 1

Severna Koreja namerava da do kraja godine završi ski-centar kako bi poboljšala svoje olimpijske rezultate i ušla u mondenski svet Zapada.

Multimilionski projekat "Masik pas" trebalo je da bude otvoren u četvrtak, ali avetinjski šuplja betonska konstrukcija osmospratnog hotela nije odavala izglede za završetak radova u postavljenom roku.

Ni staze, liftovi, kao ni put do skijaškog centra nisu završeni. Na ambiciozan projekat podseća parola pored puta kojima Severna Koreja obiluje: "Svi u napad. Marš napred. Hajde da u potpunosti izgradimo 'Masik pas' ski-centar do kraja ove godine tako što ćemo mu objaviti potpuni agresivni rat".

"Masik pas" ski-centar obuhvata 110 kilometara ski-staza, hotel, heliodrom i žičare. Pretpostavka je da košta 354 miliona evra, a gradnja je do sada trajala 10 meseci.

Postavlja se pitanje kome je potreban "Masik pas", s obzirom na to da u 24-milionskoj Severnoj Koreji ima tek 5.500 skijaša.

Severnokorejski zvaničnici veruju da će centar privući najpre turiste, promeniti ugled zemlje u svetu, a tek delom biti na raspolaganju domaćem stanovništvu.

Analitičari smatraju da je "Masik pas" upravo pasija Kim Džong Una, koji ga je posetio u maju, baš kada je armija severnokorejskih vojnika bila dovedena da izgradi centar.

Ski-centar nije usamljeni projekat usmeren ka razvoju sporta. Brojni tereni za rekreaciju, košarkaški tereni i klizališta izgrađeni su u poslednje vreme širom Severne Koreje.

Ovaj mauzolej sporta treba da pokaže da Severna Koreja nije neka nazadna zemlja, već civilizovana i kulturna uprkos reputaciji siromašne i samoizolovane.

Sezona skijanja u Severnoj Koreji počinje u decembru.

(Telegraf.rs / Izvor: bbc.co.uk.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dublje

    11. oktobar 2013 | 16:23

    pravo u kanal sa ovim sto je hteo da kopa nikl na mokroj gori. nece moci ove noci, gdin ministre!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA