JOSIPOVIĆ: Skidanje ćiriličnih tabli je sramota

- Svi snosimo odgovornost i ne smemo dozvoliti da se priča o ćirlici pretvori u priču o neuspehu Hrvatske - poručio je predsednik Hrvatske

  • 16

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je danas da je sve što se događa u Hrvatskoj poslednjih dana vezano za skidanje ploča s dvojezičnim natpisima neprihvatljivo i "sramota za sve" i ponovo pozvao vladu, opoziciju i branitelje da brane dostojanstvo Hrvatske kao evropske zemlje kako se "priča o ćirilici ne bi pretvorila u priču o neuspehu Hrvatske".

- Danas Vukovar, juče Udbina, sutra nešto drugo - ploče, natpisi, spomenici. Šta je sledeće? Hoće li sutra nečija glava biti razbijena? - pita se Josipović u razgovoru s novinarima u svojoj kancelariji u okviru tradicionalne "Kafe sa građanima", komentarišući problema postavljanja tabli s dvojezičnim natpisima koje su nakon Vukovara skinute i u Udbini, a danas i u Vojniću.

Šef države je podsetio da uskoro dolazi u Srbiju, gde će razgovarati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i posetiti pripadnike hrvatske nacionalne manjine, prenosi agencija Hina.

- Sviraće se hrvatska himna, vijoriti hrvatska zastava i opet će me nakon svega toga strani državnici pitati kakva ste vi to država u kojoj se događa ovo što sada gledamo - rekao je Josipović.

Poslednje događaje u "priči o ćirilici" ocenio je neprihvatljivim.

Trenutak je, naglasio je predsednik, kada "zaista moramo svi zajedno razumeti da se borimo za evropsku Hrvatsku, za Hrvatsku u kojoj se kvalitetno, dobro živi, u kojoj poštujemo jedni druge.

- I ovo što se događa je sramota za sve nas - smatra Josipović i poziva u prvom redu vladu, zatim opoziciju, branitelje koji "s toliko žara brane Hrvatsku" da "brane i njeno dostojanstvo" i da je brane kao evropsku zemlju.

- Svi snosimo odgovornost i ne smemo dozvoliti da se priča o ćirlici pretvori u priču o neuspehu Hrvatske - poručio je Josipović.

Srpske organizacije u Hrvatskoj izrazile su juče najdublju zabrinutost zbog nastavka uništavanja dvojezičnih natpisa, poručivši da za Srbe u Hrvatskoj nije sloboda ako im se oduzima pravo na pismo i ako se ćirilica proglašava agresorskom i zločinačkom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zemunac

    12. oktobar 2013 | 15:09

    Sto se pravis lud...? kamera, snimis ko lomi i mars u zatvor...problem resen

  • Petar Arsenijevic

    12. oktobar 2013 | 15:54

    Nije sramota to je fasizam i ustastvo na delu! Na tome se temelji 'povjesni san sviju Hrvata' o samodovoljnosti i svi vasi ratovi u XX veku su vodjeni sa idejom otimanja vekovnih Srpskih teritorija sto vam je na kraju,delimicno, uspelo. Medjutim, igra nije gotova...

  • ироничар

    12. oktobar 2013 | 18:09

    ЗА ОВО ЈЕ И СРБИЈА КРИВА. Зашто мислите да нас толико блате по медијима на западу? - логично- зато што ти "сусједни мали народи (потурчени или покатоличени)" стално осуђују сваки наш корак и пљују нас где год стигну.... Лајали су чак и кад смо пуштали "Марш на Дрину" на прослави православне Нове године... а зашто нико од западних медија никад не пљује по хрватима и бошњацима и албанцима? Логично - зато јер је наша политика по том питању јако јако погубна... и уместо да неки високи функционер Србије - ако не Николић, макар Вучић или Дачић...јавно на Европске микрофоне осуди ово!!!!! -Наши ћуте и неће да се мешају -- због "добросусједских односа" :) ... Нема везе што тамо насилно крше и ломе права наших људи (оно мало што их нису успели протерати) - то је ствар унутрашње политике Хрватске :) ... - ЕТО ДАМЕ И ГОСПОДО ТАКО НАШЕ "ВОЂЕ" РАЗМИШЉАЈУ, И ДАЉЕ НЕМАМО СВОЈЕ ЈА, И ДАЉЕ СЕ НЕ БОРИМО ЗА СВОЈА ПРАВА.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA