Iz prodaje povučeno 4.660 litara sokova

Zbog manjeg procenta voćnog udela nego što je napisano u deklaraciji, iz prometa je povučeno. 4.660 litara soka dva srpska proizvođača, IB tima iz Beograda i Duge Fruit iz Kruševca

  • 6

Rezultati superanalize pokazali su da tri soka dva proizvođača iz Srbije imaju manji procenat voćnog udela od deklarisanog, kažu u Poljoprivrednoj inspekciji.

Kako je Tanjugu rekao načelnik Poljoprivredne inspekcije Nenad Vujović, van prometa je stavljeno 4.660 litara sokova.

Utvrđeno je da propisanom kvalitetu nisu odgovarali voćni nektar od breskve i jabuke "verde", proizvođača IB tim iz Beograda, kao i "baš baš" kašasti voćni nektar od breskve i jabuke, proizvođača Duga fruit iz Kruševca, precizirao je Vujović.

U toj grupi je i "soriso", bistri voćni sok od koncentrisanog voćnog soka od jabuke, takođe proizvođača Duga fruit iz Kruševca.

Kontrola proizvođača voćnih sokova i nektara okončana je 10. oktobra dobijanjem rezultata super analize akreditovane laboratorije, a njom je bilo obuhvaćeno deset proizvođača, i uzeto 25 uzoraka voćnih sokova i nektara, podsetio je Vujović.

On je rekao da su van prometa stavljeni proizvodi koji nisu odgovarali propisanom kvalitetu i slede dalje zakonom predviđene mere.

Problem sa kvalitetom srpskih sokova pojavio se i u Crnoj Gori, koja je uvela meru privremene zabrane uvoza pojedinih brendova, a kako je kazao Vujović, reč je o samo o problemu sa pojedinim serijama sokova.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore i Uprava za inspekcijske poslove objavili su u subotu da su uveli meru privremene zabrane uvoza sokova koje proizvode "Vino Župa Aleksandrovac'' (proizvodi brendove Maxi Fruit, La Vita i La Viva) i "Takovo" Gornji Milanovac.

Saopšteno je i da kompanije iz Srbije kao što su "Next", "Nectar", "Rauh Koceljevo" imaju ispravne sokove.

- Po informacijama koje imamo, Crna Gora nije zabranila uvoz voćnih sokova ovih proizvođača, već se radi o upravnom postupku i redovnoj proceduri koju i Srbija sprovod - tvrdi Vujović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos Obilic

    14. oktobar 2013 | 21:08

    A sta jr sa lavitom, Župa Aleksandrovac , Takovo ?

  • beast from the East

    14. oktobar 2013 | 21:07

    u zivotu nisam video te sokove. coca cola nema tih problema, tamo nema udeo vocnog ili prirodnog dela :)

  • LeBron Ziggs

    14. oktobar 2013 | 21:42

    Ma kakvo voce samo koncentrat Kao za praci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA