Dvokolica stara između tri i četiri hiljade godina kod Pirota!

Zoran Mitić pretpostavlja da su bojna kola, koja su pronađena na lokaciji Mađilka, nedaleko od pirotskog sela Staničenje, pripadala nekom visoko pozicioniranom Tračaninu

  • 2

Na lokaciji Mađilka, nedaleko od pirotskog sela Staničenje, arheolog Zoran Mitić je u sklopu zaštitnih arheoloških radova paralelno sa izgradnjom Koridora 10 pronašao izuzetno značajan arheološki nalaz, i to bojna kola - dvokolicu za koju pretpostavlja da potiče iz tračanskog perioda i da je stara između tri i četiri hiljade godina.

- Na lokaciji gde je pronađena dvokolica arheolozi su letos vršili iskopavanja, jer je poznato da tu postoji tulum-grobnica, ali ništa nisu pronašli. Međutim, ja sam imao sreće i uspeo sam da pronađem jedinstveni nalaz u Srbiji – kaže Mitić.

Za dvokolicu pretpostavlja da je pripadala nekom visoko pozicioniranom Tračaninu, s obzirom na to da je bogato ukrašena.

- Pretpostavljam da je pripadala Tračaninu. Oni su verovali u zagrobni život, sa svojim pokojnicima su, u radijusu od pedesetak metara od samog groba, ubijali ritualno i konje i pse pokojnikove, a zakopavali su i njegovu imovinu i poklone koje je dobijao za života, kao što je verovatno slučaj i sa ovom dvokolicom - objašnjava Mitić.

(G. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip Todorovic

    16. oktobar 2013 | 15:38

    Dokle ce da kriju istinu od naroda.kakvi tracani to su Srbi starosedeoci ovih prostora pa jel stranci treba da dodju i za to da nam kazu da je tako.sami sebe omalovazavamo....dokle?

  • goksi

    17. oktobar 2013 | 07:12

    A odakle su majke ti dosli ti nasi starosedeoci na ove prostore? Da nije i Adam bio srbin?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA