ZAŠTO NE KUPOVATI DUVAN NA ULICI? Pun je buđi, prašine, izmeta i olova (VIDEO)

Pored lošeg kvaliteta koji se nalazi u rezanom duvanu koji se prodaje na pijacama, ilegalnom trgovinom ovim proizvodom država na osnovu nenaplaćenih akciza i PDV-a godišnje gubi oko 150 miliona evra

  • 32

Pijačne tezge u Srbiji pune su robe koja dolazi ilegalnim putem, i koja je jeftinija nego u prodavnicama (jer za nju nisu plaćeni ni carina, ni porez državi). Ipak, iako je jeftinija, ova roba često je lošeg kvaliteta, bez obeleženog proizvođača, datuma proizvodnje, i roka trajanja.

Poljoprivredni fakultet u Beogradu nedavno je analizom utvrdio da je kvalitet duvana iz ilegalnog prometa zabrinjavajući, da je  neodgovarajuće pakovan, te da nastaje plesan.

Takođe, oni su upozorili i na to da je u dimu cigareta ručno pravljenih od tog duvana dvaput veća koncentracija katrana, a 3,5 puta veća koncentracija ugljen-dioksida nego u dimu legalno proizvedenih cigareta. Analizom je utvrđeno i da je veća i koncentracija nikotina i čvrstih čestica u dimu.

Pored toga što roba kupljena na ulici može negativno da utiče na zdravlje ljudi, trgovinom ove robe i te kako se utiče na republički budžet.

U Uniji poslodavaca Srbije upozoravaju da ilegalna trgovina ugrožava sve one koji rade legalno i plaćaju dažbine državi. Dragoljub Raljić, iz ove Unije kaže da se ilegalna trgovina "u drugim zemljama poredi sa organizovanim kriminalom".

- To je nešto što se u drugim zemljama zove organizovanim kriminalom i kad vas neko uhvati u tome da vi posedujete veću količinu robe sem za svoje potrebe imate zatvorske kazne koje su od pet do petnaest godina i oduzima vam se i ličlna imovina koju ste stekli - kaže Raljić.

Zbog ilegalne trgovine cigaretama, duvanoim i pratećom opremom, država na osnovu nenaplaćenih akciza i PDV-a godišnje gubi oko 150 miliona evra. Procena o tome kolika je ukupna šteta po budžet Srbije zbog poslova koji se obavljaju mimo legalnih novčanih tokova kreće se od 1,5 do 3 milijarde evra godišnje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sinisa

    17. oktobar 2013 | 10:54

    Da ,a taj sto se prodaje u prodavnici je izuzetno zdrav!

  • cica Draza

    17. oktobar 2013 | 11:30

    Moj deda je 60 godina sadio duvan . Sam ga susio sam ga krizao sam motao ,cigaru iskljucivo palio sa kremen i trud i umro u 85 godini a da nikad nije kasljao .

  • Tatke

    17. oktobar 2013 | 11:35

    Ma nemoj, a zašto se onda niko od njega ne zakašlje? Bolje prašina nego katran i ugljen monoksid. Kakva vest... Samo da država ne ostane bez svog dela kolača. Ako se zapitate koliko jeftinije izađe boks cigareta duvana koji se mota mašinicom u prazne cigarete dođete do saznanja da vas kutija košta duplo jeftinije, pritom nemate potrebu da pušite kao turčin. A da ne pričamo po kojoj ceni vranje i niš dobijaju duvan i filtere. Još jedna pljačka u nizu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA