ZANIMLJIVA GEOGRAFIJA: Koliko zgrada u Srbiji nosi ime Lepe Brene?

Popularna pevačica krajem osamdesetih svojim imenom "ukrasila" brojna naselja širom Srbije. Zgrade su nazivane po njoj zbog veličine, lepote i arhitekturne dominantnosti nad okolinom

  • 29

U Vranju je pre nekoliko dana u naselju "Lepa Brena" u jednom stanu izbio požar u kome nije bilo povređenih jer su vatrogasne ekipe brzo reagovale.

Tako je ovo naselje koje se nalazi u strogom centru grada, neposredno pored glavne pošte, ponovo došlo u pažnju domaće javnosti, pre svega zbog svog neobičnog imena.

Ono se sastoji od nekoliko zgrada koje su sagrađene krajem osamdesetih godina, kada je popularna pevačica bila na vrhu svoje karijere i kada su njeni filmovi koji su rađeni u svrhu promocije albuma punili bioskopske sale širom tadašnje SFRJ.

Zbog neverovatne popularnosti, novoizgrađeni stambeni blok lepih zgrada poneo je i naziv "Lepa Brena", a prema njemu se tako ophode svi stanovnici ovog grada. Tačnu adresu neku od ovih zgrada zna malo ko, ali za naselje zna svaki stanovnik ovog grada na jugu Srbije. Kako su godine prolazile, ovo naselje je zbog neulaganja polako propadalo, ali naziv "Lepa Brena" je ostao nepromenjen.

Foto: skyscrapercity.com / Velizar

Vranje, međutim, nije jedini grad koji ima naselje sa ovim imenom. Imaju ga Kragujevac, Niš, Prokuplje, Užice, Kovin, Novi Sad...

U Nišu to je soliter sagrađen 1983, kada je predstavljao ubedljivo najlepšu i najveću stambenu građevinu u Nišu. Stanari kažu da je kada je izgrađena njen crveni krov asocirao na suknjicu, dok su fasade podsećale na noge. Zbog gabarita i lepote, stiglo je i ime tada najpoznatije pevačice.

U Kragujevcu "Lepa Brena" ima nešto manje od hiljadu stanara i nalazi se u centru grada. Prema rečima stanara, ovu zgradu je svečano otvorila tadašnja zvezda filmskog serijala "Hajde da se volimo". Useljeni su uglavnom kragujevački penzioneri, a prilikom naknadnog slavlja hitovi pevačice su bili najčešće na repertoaru. Ima i onih koji i dalje vide sličnost zgrade s poznatom pevačicom.

- Liči na Lepu Brenu, kako da ne liči. To jesu lepe zgrade, bile i ostale, ali vreme čini svoje. S malom adaptacijom opet može da im se vrati pređašnji sjaj - kaže jedan od stanara ovog solitera.

I stanovnici Užica imaju zgradu "Lepa Brena", koja se nalazi u centru grada. Soliter ima 22 sprata i pet međuspratova. Uprkos godinama, i dalje je najveći stambeni objekat u gradu, a podignut je početkom osamdesetih godina prošlog veka. Kao i kod ostalih gradova, Užičani su soliteru dali ime pevačice zbog lepote objekta i tadašnje arhitekturne dominantnosti u odnosu na okruženje.

Takođe, zgrade sa ovim nazivom postoje i u Petrovaradinu, a urbana legenda kazuje da ovde žive neverovatno lepe devojke, tako da je svakodnevica da mladići iz Novog Sada odlaze po lepšu polovinu  kod "Lepe Brene".

Izgrađene su pre nešto manje od trideset godina, a kao i njihove "rođake" širom Srbije, odlikovala ih je visina i lepota, kao i pevačicu, koja stasom i glasom nije imala tada konkurenciju na ovim prostorima.

(Telegraf.rs )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nemamime

    17. oktobar 2013 | 20:17

    Ima i u mom kraju u RS ime jedne novije zgrade Lepa Brena :))

  • miki

    17. oktobar 2013 | 20:26

    Ima i Leskovac soliter.

  • Baki

    17. oktobar 2013 | 20:23

    Lepa brena ima I u pristini zgrada elektro privrede srbije. Ako se ne varam od tri sesira prema kupusistu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA