POSTHUMNO ODLIKOVANA: Spasla 12.000 srpske dece iz ustaških logora!

Patrijarh Irinej uručio je Orden carice Milice Leonardu Rašici, praunuku Diane Budisavljević, za "herojsko, besmrtno delo ljubavi" tokom Drugog svetskog rata

  • 5

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej saopštio je da je Sinod, na čijem je čelu, posthumno odlikovao Dianu Budisavljević za "herojsko, besmtrno delo ljubavi" Ordenom carice Milice jer je, kako je objasnio, spasla 12.000 srpske dece iz ustaških logora.

Na svečanosti u Patrijaršiji Irinej je uručio priznanje njenom praunuku Leonardu Rašici, koji je zahvalio uz nadu da će to pomoći da svet sazna za ovaj podvig iz vremena Drugog svetskog rata.

Uručenju priznanja prisustvalo je i nekoliko žena, tada dece, koje je ona spasla, kao i članovi Sinoda.

Patrijarh je, podsećajući da se tek nedavno saznalo za njeno delo, ispričao da je zahvaljujući svom austrijskom poreklu, a nastanjena u Zagrebu jer je bila udata za Srbina, ona uspevala da dođe do ustaških vlasti od kojih je uporno tražila da uđe u logore odakle je izvodila srpsku decu spasavajući ih od smrti.

On je podsetio da su deca davana u hrvatske porodice jer u srpske nije moglo, s obzirom na to da bi bila opet odvedena u logor, ali uz odluku da posle rata budu vraćena u srpske porodice.

Patrijarh je rekao da je njoj učinjena velika nepravda jer je OZNA posle rata, kako bi se zataškala istina, oduzela kartoteku koju je napravila sa podacima o deci, njoj zabranila da priča o svom poduhvatu, i dodao da su neka deca ostala u dodeljenim porodicama, tako da su danas Hrvati i da su možda i pucali u ovom nedavom ratu.

Patrijarh je naglasio da je Budisavljević mnogo rizikovala spasavajući decu iz logora i tom prilikom se teško razbolela.

Njen praunuk Leonard Rašica je rekao da je duboko dirnut i nada se da će i ovaj današnji događaj pomoći da se delo njegove bake iznese na svetlo dana jer je to ona zaslužila.

Jedna od prisutnih, koju je kao dete spasla Budisavljević, Jelena Radojčić, tada Buhač, ispričala je novinarima da su je ustaše i Nemci uhvatili u zbegu na Kozari, posle čega je odvedena u logor "Stara Gradiška".

Da nije bilo nje, sigurno ne bih ovde stajala, bila bih ubijena, rekla je Radojčić, navodeći da je imala sedam godina i da je u logoru bilo celo njeno selo.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša Ns

    18. oktobar 2013 | 13:36

    Dali smo dali ijednu ulicu po imenu ove žene?

  • Milan

    18. oktobar 2013 | 13:45

    Svaka cast, konacno nesto lepo i pravedno. Diana zasluzuje barem da neke ulice nose ime po njoj. Vreme je da se i nekim ulicama menjaju imena.

  • Taxista

    18. oktobar 2013 | 14:02

    Da. Pored VMA na banjici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA