PRISLUŠKIVALI I FRANCUZE: NSA sakupila 70 miliona razgovora

Pored terorista, koji su špijunirani, mete su bili i francuski biznismeni, političari, i zvaničnici vlade, a Francuska je javno zatražila objašnjenje od Vašingtona posle saznanja o prisluškivanju

  • 0

Američka obaveštajna agencija (NSA) je prisluškivala telefonske razgovore francuskih građana i sakupila preko 70 miliona podataka, piše dnevni list "Le Monde", i poziva se na dokumente bivšeg saradnika CIA Edvarda Snoudena.

NSA je snimila 70.300.000 telefonskih razgovora Francuza, u periodu između 10. decembra 2012. i 8. januara 2013.

Dokumenti, koje je u junu otkrio najpoznatiji američki begunac Edvard Snouden, opisuju tehnike korišćenja za ilegalno snimanje poverljivih podataka ili privatnog života Francuza.

NSA raspolaže različitim metodama skupljanja informacija, navodi "Le Monde". Kada se određeni telefonski brojevi upotrebe u Francuskoj, aktiviraju signal koji automatski pokreće snimanje razgovora. Taj nadzor se odnosi i na poruke i njihov sadržaj na osnovu ključnih reči. NSA i dalje poseduje sadržaje razgovora svake mete.

Pored terorista, koji su špijunirani, mete su bili i francuski biznismeni, političari, i zvaničnici vlade.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals je ove informacije o prisluškivanju nazvao "šokantnim" i u razgovoru za radijsku stanicu "Europe 1" je rekao da će " nazvati (SAD) kako bi dobio objašnjenje".

(Telegraf.rs / Izvor:euobserver.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA