Sahrana Jovanke u subotu u Kući cveća uz vojne počasti

Vlada Srbije odlučila je da Jovanka Broz bude sahranjena u Kući cveća u Beogradu, u prostoriji pored one u kojoj je sahranjen njen suprug, bivši predsednik SFRJ Josip Broz Tito

  • 21

Vlada Srbije odlučila je da Jovanka Broz bude sahranjena u Kući cveća u Beogradu, u prostoriji pored one u kojoj je sahranjen njen suprug, bivši predsednik SFRJ Josip Broz Tito. Sahrana će biti održana u subotu 26. oktobra u 12 časova uz vojne počasti.

Na sednici Vlade osnovan je i organizacioni odbor na čijem je čelu njen potpredsednik Rasim Ljajić. Ljajić je ranije rekao da je potpredsednik Organizacionog odbora generalni sekretar Vlade Veljko Odalović, a među pet članova je i ministar saobraćaja Aleksandar Antić, predsetavnici Ministarstva spoljnih poslova i predstavnici grada.

- U Odboru će biti i predstavnici porodice - dodao je Ljajić.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da smrt Jovanke Broz predstavlja odlazak jednog, poslednjeg istaknutog, možda i najboljeg svedoka istorije bivše Jugoslavije. On je rekao da je Jovanka dugo bila izložena progonu i da su istorijske nepravde počele da se ispravljaju tek, nažalost, u poslednjim godinama i danima njenog života.

- Mi kao Vlada Srbije smatramo da istorijske nepravde prema njoj treba da budu ispavljenje i time što će biti udovoljeno njenoj želji da bude sahranjena pored ili u blizini supruga Josipa Broza Tita - rekao je Dačić.

- Što se tiče Vlade Srbije, mi smo spremni da prihvatimo njen i zahtev njene porodice, zahtev koji je iznela u poslednjim danima života, a to je da bude sahranjena pored Tita - rekao je premijer Srbije. Dačić smatra i da je to istorijska pravda i da to protiv tog rešenja niko ne može da bude.

Prostor građen sredinom sedamdesetih godina prošlog veka pretrpeće izvesne promene. Sa jedne strane Titovog groba je prostorija sa štafetama i poklonima, dok je iza panoa sa motivima nesvrstanih bio prostor predviđen za izložbenu postavku.

- Ljudi iz uprave za zajedničke poslove koji vode računa o čitavom kompleksu koji je i veći od ovih tri hektara su bili jutros ovde i gledali tehničke crteže, sadašnji uslov kuće uslov te će oni verovatno oni sa tehničkim podacima izaći pred taj organizacioni odbor i mislim da će se tek sutra u toku dana ili večeras tačno znati koliko je vremena potrebno da se svi radovi sprovedu i da se ii da se organizuje jedan takav čin sahrane - kaže Neda Knežević, iz Muzeja istorije Jugoslavije.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorica

    21. oktobar 2013 | 16:50

    Zaslužila je svako poštovanje i treba da bude sahranjena u Kući cveća. Ogrešili su se svi o ovoj ženi.

  • Stranger

    21. oktobar 2013 | 16:33

    Jel se to plase da orvore titov grob.Mozda ne nadju nista unutra...

  • Dada

    21. oktobar 2013 | 18:00

    Gde ste bili 90-ih Dačiću da ispravite tu nepravdu???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA