SAD prisluškivale Merkelovu iz ambasade u Berlinu (FOTO)

Iako su početkom ove godine postojali nagoveštaji da su uređaji za prisluškivanje možda sakriveni u američkim ambasadama po svetu, a i sama nemačka policija je nadletala konzulat SAD u potrazi za prisluškivačem, tek se sada javila ideja za proverom ambasade u Berlinu

  • 2

SAD su mobilni telefon nemačke kancelarke Angele Merkel možda prisluškivale iz svoje ambasade u Berlinu, koja se nalazi na manje od kilometar od kancelarije šefice nemačke vlade, pišu danas nemački mediji. "Zidojče cajtung" navodi da se prisluškivanje obavlja preko stanice za presretanje elektronskih komunikacija Specijalne službe za prikupljanje podataka, programa kojim zajedno upravljaju Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) i Centralna obaveštajna služba (CIA).

Ovaj program sprovodi se širom sveta u američkim ambasadama i konzulatima, uglavnom tajno, piše ovaj list, pozivajući se na dokumenta koja mu je dostavio odbegli američki obaveštajac Edvard Snouden. List navodi da je NSA u Evropi sprovodila program špijuniranja, a uz to prisluškivala čak i telefon nemačke kancelarke, izazvali su žestoka reagovanja nemačke javnosti, uz osudu kako političara, tako i medija.

-Špijuniranje prijatelja je neprihvatljivo - poručila je Merkelova juče u Briselu, gde se novi skandal oko prisluškivanja, koji je izbio ranije ove nedelje, neizbežno našao na dnevnom redu, umesto prethodno predviđene teme evropske privrede.

I nemački nedeljnik "Špigel" je ranije ove godine, takođe pozivajući se na dokumenta koja je dobio od Snoudena, izvestio da su uređaji za prisluškivanje u okviru tajnog programa SAD možda sakriveni u američkim ambasadama širom sveta. Helikopter nemačke policije u avgustu je nadletao konzulat SAD u Frankfurtu u potrazi za stanicama za prisluškivanje, naveo je tada list.

(Telegrfa.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jovan

    25. oktobar 2013 | 16:07

    Da bog da se poubijali medjusobno

  • Kojot

    26. oktobar 2013 | 02:52

    Jebo je crnac, dok je bilo da obicne ljude spiuniraju zataskavala je i pricala da to nije tacno. Tako joj i treba, sad su saznali da je sa planete mutanata

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA