SAHRANJENA JOVANKA BROZ: Dačić plakao, uz "Belu ćao" položena u grob! (FOTO) (VIDEO)

- Vreme je da priznamo da smo počinili greh, i prema Jovanki Broz i prema sopstvenoj istoriji. Nepravda je počela da se ispravlja tek na kraju njenog života - rekao je premijer Ivica Dačić u oproštajnom govoru

  • 29

Udovica predsednika SFRJ Josipa Broza Tita Jovanka Broz  sahranjena je danas u Kući cvećaUz počasnu stražu Garde Vojske Srbije, pripadnike državnog vrha naše zemlje, kao i oko 10.000 poštovalaca i prijatelja, njen kovčeg je položen u prostoriji u kojoj počiva i njen suprug Josip Broz Tito. Sahrani su prisustvovale i brojne strane delegacije.

Jovanka Broz sahranjena je u Kući cveća, pored Titovog groba, uz melodiju "O bela ćao", jednu od njenih omiljenih kompozicija, a na ploči od belog venčačkog mermera je, zlatnim slovima, identičnim onim na Titovoj ploči, ispisano "Jovanka Broz 1924-2013".

Pored kovčega su bile postavljene četiri kupe cveća sa belim ružama i belim gerberima, dok je na kovčegu veliki venac od crvenog anturijuma, po želji njene porodice, s obzirom da je to bilo njeno omiljeno cveće. Ispred kovčega bilo je izloženo ordenje i medalje koje je dobila Jovanka Broz, koja je i nosilac Partizanske spomenice 1941. 

Neposredno pre polaganja kovčega, ispaljena su tri počasna plotuna Garde Vojske Srbije.

- U mladosti i starosti, u imanju i nemanju krasili su je ponos, poštenje i dostojanstvo - rekao je Goran Aleksić, predstavnik porodice Jovanke Broz. Počast Jovanki odali su zajedno njene sestre Nada Budisavljević i Zora Aleksić, Zorini sinovi Goran i Zoran Aleksić, Titov unuk Joška Broz.

Premijer Ivica Dačić je u oproštajnom govoru rekao:

- Da bi se na dostojanstven način oprostili od Jovanke Broz, red je da napokon kaemo, opraštamo se od Jovanke Broz, prve jugoslovenske dame. Ni u njeno vreme to niko nije govorio, zvali smo je jednostavno drugarica... Jovanka do pred smrt kao da nije ni postojla. Vreme je da danas kada je ispraćamo da priznamo da smo počinili greh i prema Jovanki i prema našoj istoriji. Ona je bila prva dama, naš ponos i predstavnik države.... Danas nije samo oproštaj od Jovanke Broz, danas se opraštamo i od Titove epohe... Zbogom Jovanko Broz, prva damo. Večna ti slava - rekao je premijer Ivica Dačić u oproštajnom govoru i naglasio kako niko od predstavnika vlada nekadašnje SFRJ nije došao na sahranu nekadašnje prve dame.

 Predsednik SUBNOR-a Miodrag Zečević je u svom govoru napomenuo: 

"Tvoj život pored istorijske gromade nije bio nimalo lak i jednostavan. Bila si hrabar ratnik, borac vojske i pokreta. Hvala ti Jovanka Broz sa sve učinjeno i oprosti sve i svima. Takvi smo bili i ostali takvi"

Jovanka Broz bila je potpukovnik JNA i nosilac Partizanske spomenice 1941. i to je razlog zbog koga je sahrana obavljena uz plotun i sve vojne počasti.

Pored predstavnika državnog vrha, sahrani se prisustvovati članovi diplomatskog kora i stranih delegacija. Pored premijera u ime Vlade Srbije od Titove udovice oprostili su se i ministri Rasim Ljajić, Slavica Đukić Dejanović, Aleksandar Antić. U ime predsednika Srbije, sahrani Jovanke Broz prisustvovala je prva dama Dragica Nikolić.

Brojni saborci i komunističke organizacije došli su da se poslednji put oproste od 2drugarice Jovanke". Između ostalih tu su bili i predstavnici Jugoslovenskog centra "Ditoč", čiji su predstavnici došli i iz Makedonije, Hrvatske, Bosne. Ogorčeni na državu što se za Jovankinog života prema njoj ponašala kao da nikada nije ni postojala, oni su poručili:

- Država nije imala pravo tako da se ponaša i kakv god da je ona bila ona je bila žena predsednika države - rekla je Dragana Živanović, predstavnik ove organizacije.

Među prisutnima bio je i nekadašnji fotograf Tanjuga Živko Vučić koji je punih 27 godina pratio Tita na svim dešavanjima. O Jovaniki, svedok jedne epohe, Vučić ima samo reči hvale.

- Bla je divna dama, divna žena i divan čovek - rekao je Živko Vučić. Na pitanje koliko je često u to vreme razgovarao sa Jovankom, Živko je rekao:

"Ona je bila Titova supruga, a ja fotoreporter. Nismo ni smeli mnogo da pričamo", rekao je Vučić pokazujući fotografije koje je napravio za vreme Jovankonog života. Jedna, sa otvaranja prube Beograd - Bar ima zanimljivu pozadinu:

- Putovali smo dva dana i jednu noć i Tito je tada pozvao novinare i rekao im: "Nemojte da pišete koliko smo putovali, niko nam neće ići vozom" - priseća se ovaj poznati fotograf.

Nakon što je završena zvanična ceremonija, na ulazu u "Kuću cveća" stvorila se velika gužva, a ljudi su se u mimohodu sudarali. Da ne bi došlo do incidenata, policija je morala da reguliše protok mase.

 

(M. Batinić / I. M.)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlajko

    26. oktobar 2013 | 12:06

    Dole kumunizam!

  • nikola

    26. oktobar 2013 | 12:33

    Čovjeku se poštovanje treba ukazivati dok je živ, kad umre, nije mu potrebno. Ali, dostojanstvo čovjeka se ogleda u tome, što te više ponižavaju, ostaješ pribran i pokazuješ svoju vrijednost.

  • Katarina

    26. oktobar 2013 | 13:33

    "Zasto smo prema zivom coveku tako svirepi, a prema pokojnicima tako sirokogrudi, puni obzira, spremni sve da razumemo i darezljivi u hvalama? Mozda zato sto mrtvi ne zauzimaju mesta i ne traze zalogaj." (Ivo Andric)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA