Bugarski studenti blokirali univerzitet, traže ostavku Vlade i raspuštanje parlamenta!

- Spremni smo da održimo blokadu dok naši zahtevi ne budu ispunjeni - rekao je studentski lider Borislav Rangelov bugarskoj televiziji, preneo je AFP, izveštavajući da je 70 studenata blokiralo ulaze u glavnu zgradu u centru Sofije

  • 0

Manja grupa studenata blokirala je danas najveći bugarski univerzitet u Sofiji "Sveti Kliment Ohridski", najavljujući da neće napustiti zgradu prestižnog univerziteta dok vlada ne podnese ostavku, a Narodno sobranje ne bude raspušteno, javile su agencije. Organizatori protesta saopštili su da je približno stotinu studenata provelo prošlu noć u zgradi univerziteta.

Itar-Tas s navodi da je njihove zahteve podržalo nekoliko desetina profesora. Sofijski univerzitet od danas je prestao sa aktivnostima, a akcija je - kako najavljuju - trajna.

- Spremni smo da održimo blokadu dok naši zahtevi ne budu ispunjeni - rekao je studentski lider Borislav Rangelov bugarskoj televiziji, preneo je AFP, izveštavajući da je 70 studenata blokiralo ulaze u glavnu zgradu u centru Sofije.

Na prozorima su stavljeni plakati s natpisima "Okupacija" i "Moral nije porok".

Francuska novinska agencija izveštava da je rektor Ivan Ilčev rekao da uprava univerziteta "shvata studentsku akciju kao reagovanje na nedostatak morala u političkom životu i odsustvo brige za budućnost mladih". Ilčev je, međutim, pozvao demonstrante da odblokiraju univerzitet kako bi 14.000 studenata moglo da pohađa nastavu.

Nezadovoljstvo studenata umnogome je izazvano situacijom u vezi sa predstavnikom partije Pokret za prava i slobode, medijskog magnata Deljana Pejevskog, navodi Itar-Tas s, dodajući da je njega u junu vladajuća koalicija predložila za načelnika službe državne bezbednosti. Parlament je tu odluku podržao, ali je zbog masovnog nezadovoljstva stanovništva Pejevski smenjen praktično i pre postavljenja. S imenovanjem Pejevski je ostao bez poslaničkog mandata, ali se Ustavni sud po žalbi partije usprotivio oduzimanju mandata oligarhu, navodi ruska državna agencija.

Studenti su, kako ističe AFP, izdali proglas u kome zahtevaju ostavku vlade premijera Plamena Orešarskog, nove izbore i okončanje onoga što zovu nekažnjivošću funkcionera. Orešarski je izabran za predsednika vlade krajem maja ove godine, posle prevremenih parlamentarnih izbora.

Prethodni premijer Bojko Borisov prinuđen je da podnese ostavku u februaru prošle godine posle masovnih protesta izazvanih povećanjem cena energenata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA