Preminuo Srđa Popović

Posle kraće i teške bolesti u Beogradu je preminuo najistaknutiji advokat ljudskih prava. Bio je borac protiv režima Slobodana Miloševića i insistirao na rasvetljavanju političke pozadine ubistva Zorana Đinđića

  • 5

Advokat i borac za ljudska prava Srđa Popović preminuo je u 76. godini života, posle kraće i teške bolesti u Beogradu, javio je B92.

Popović je rođen u Beogradu, Pravni fakultet je završio 1961. i postao partner u porodičnoj advokatskoj kancelariji koju je 1933. osnovao njegov otac Miodrag. Ubrzo je postao najistaknutiji advokat ljudskih prava u Jugoslaviji.

Kao advokat porodice ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića insistirao je na rasvetljavanju političke pozadine atentata.

Tokom devedesetih godina Popović je bio jedan od istaknutih boraca protiv režima Slobodana Miloševića, a 1990. je pokrenuo prvi privatni medij u tadašnjoj Jugoslaviji - nedeljnik "Vreme".

U bogatoj i dugoj advokatskoj karijeri branio je mnoge koji su uhapšeni posle studentske pobune 1968. godine, ali i političke disidente, pa i kontroverzne osobe.

Branio je mladog Zorana Đinđića, ali i Dobricu Ćosića, Vuka Draškovića, Miću Popovića, Gojka Đoga, Leonida Šejka, Vojislava Šešelja, Mihaila Markovića, Dragoljuba Mićunovića, Nebojšu Popova, Kostu Čavoškog, Dušana Makavejeva, Željka Ražnatovića Arkana, Franju Tuđmana, Vladimira Šeksa, Dobroslava Paragu...

- Branio bih i Dražu Mihailovića, i Rankovića da mu je bilo suđeno, i Stepinca, a možete dodati i bilo koje ime - izjavio je svojevremeno i napomenuo da ovdašnja javnost ne razume ulogu tužioca i odbrane na sudu.

U svetu je postao poznat još 1976. godine kada je bio na naslovnoj strani londonskog "Tajmsa", koji ga je opisao kao "čoveka koji je dugo žigosan u Jugoslaviji, jer je jedan od hrabrih muškaraca i žena koje brane progonjene zbog svojih uverenja".

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA