Najčešća ženska imena u Srbiji od 1930. godine (INFOGRAFIK)

Četrdesetih godina najpopularnije žensko ime bilo je Radmila, dok je u narednim godinama popularno bilo i ime Ljiljana. U poslednje dve decenije roditelji ženskoj deci najčešće daju ime Milica

  • 13

Nakon što je Telegraf pisao o najpopularnijim muškim imenima u poslednjih sedamdeset godina, predstavljamo Vam listu najčešćih ženskih imena za ovaj period. Ono što se primećuje prema podacima Republičkog zavoda za statistiku jeste da su se u proteklih sedam decenija ista imena smenjivala na lestvici popularnosti. Danas u Srbiji ima najviše Milica, Jelena, Marija, Mirjana i Dragana.

Ako se vratimo u doba pre Drugog svetskog rata najpopularnija ženska imena bila su Radmila, Milica i Marija. U Boru je u ovom periodu najpopularnije ime bilo Ljubica, a u Vranju Vera.

U godinama za vreme i posle rata (1941-1950) na nivou cele zemlje i dalje je popularno davati ženskoj deci ime Radmila, mada taj trend u pojedinim gradovima polako popušta. Tako u tom periodu u Beogradu ima najviše Ljiljana, u Novom Sadu i Zrenjaninu najviše je Marija. U zapadnoj Srbiji najpopularnije ime je Milica, a u Valjevu Milena. U Boru ima najviše Dragana, a u Vranju Nada.

Narednu deceniju (1951-1960) obeležilo je ime Ljiljana. U Novom Sadu ime Nada postaje tek sad popularno, dok se na jugu Srbije devojčicama najčešće daje ime Slavica. U valjvskom kraju je i dalje popularno ime Milena, a u borskom Dragana. U Vranju je Slavica najčešće ime.

Šezdesetih se ženskoj deci najviše davalo ime Snežana, dok su na jugu Srbije znatno popularnija bila imena Slađana, Vesna i Slavica.

Najčešćih pet imena koje su roditelji davali ćerkama u periodu od 1971. do 1980. godine su: Jelena, Dragana, Danijela, Biljana, Vesna. Iz ovog trenda iskače zapadna Srbija u kojoj je Biljana najdraže ime.

U narednoj deceniji Jelena je omiljeno ime većini stanovništva, a na drugo mesto dolazi ime Ivana. Ovo je period kada roditelji počinju svojim ćerkama da daju ime Milica, koje je tada peto po poluranosti, a u naredne dve decenije biće najpopularnije.

Od 1991. do 2011. godine Milica je ubedljivo najčešće ima koje su dobijale devojčice u našoj zemlji. U ovom periodu popularna postaju i sledeća imena: Jovana, Aleksandra, Anđela, Anastasija i Teodora.

Što se tiče Subotice gde je veliki broj stanovnoštva mađarske nacionalnosti najpopularnija imena su Maria, Ana, Jelena, Eržebet i Ilona.U Novom Pazaru, gde je živi dosta muslimanskog stanovništva najpopularnija ženska imena su Emina, Amina, Azra, Fatima i Sabina.

Pogledajte OVDE koja su najčešća muška imena u Srbiji od 1930. do danas.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vladimir1

    3. novembar 2013 | 12:16

    Imena osvajaju teritoriju kao u ConQUIZtador-u :-)

  • giulietta

    3. novembar 2013 | 13:28

    Ahahaaa, istina, do 1970, rodjene su mi majka i dve tetke i zovu se sve tri Snezana, Sladjana i Vesna :)))

  • PEDJA

    3. novembar 2013 | 11:52

    A Ivana?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA