POLA VEKA SANKCIJA: UN osudile embargo prema Kubi

Za rezoluciju kojom se osuđuje embargo glasalo je 188 zemalja, dve su bile protiv i tri zemlje su bile uzdržane. Protiv su glasale SAD i Izrael, a rezolucija ima simbolički značaj više nego obavezujući

  • 2

Generalna skupština Ujedinjenih nacija osudila je, 22. godinu zaredom, američki komercijalni, ekonomski i finansijski embargo prema Kubi.

Za rezoluciju kojom se osuđuje embargo glasalo je 188 zemalja, dve su bile protiv i tri zemlje su bile uzdržane, prenela je agencija AP. Protiv rezolucije glasale su SAD i Izrael. Rezolucija Generalne skupštine nije obavezujuća, već ima više simbolički značaj.

Kubanski ministar spoljnih poslova Bruno Rodriges rekao je da je embargo izazvao ekonomsku štetu od 1.126 milijardi dolara, za više od pola veka.

Američki diplomata Ronald Godard branio je embargo istakavši da je to jedno od oruđa u našim ukupnim naporima da ohrabrimo na poštovanje građanskih i ljudskih sloboda Kubanaca.

Embargo je donet 1960. godine pošto je Kuba nacionalizovala imovinu američkih građana i korporacija. Sankcije su pojačane na gotovo potpun embargo 1962. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Komentator

    30. oktobar 2013 | 12:52

    Velika pobeda međunarodnog prava i pravde

  • beast from the East

    30. oktobar 2013 | 13:19

    mislim da se ne bi snasli da zive bez embarga. a to ti je demokratija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA