Hitler punih 68 godina bio počasni građanin nemačke varošice

Hitler je proglašen počasnim građaninom Goslara, grada u Donjoj Saksoniji, 1934. godine, kada je firer bio na funkciji rajhskancelara. Međutim, rukovodstvo nemačkog grada je mislilo da je zvanje ukinuto kada je izvršio samoubistvo

  • 1

Adolf Hitler je 68 godina po okončanju Drugog svetskog rata zvanično izbrisan sa spiska počasnih građanina nemačkog grada Goslar, nakon jednoglasne odluke gradskih vlasti, izjavio je predstavnik tog grada u Donjoj Saksoniji.

Gradske vlasti su se sve do sada držale mišljenja da je problem s Hitlerovim počasnim građanstvom rešen sam od sebe posle njegovog samoubistva i kraha nacističkog režima, ali su tek pod pritiskom javnosti i Leve partije Nemačke preduzete konkretne mere.

Goslar je proglasio Hitlera počasnim građaninom 1934. godine, kada je firer bio na funkciji rajhskancelara.

Tokom 30-ih i 40-ih godina prošlog veka, Hitlera je za počasnog građanina proglasilo oko 4.000 naselja u Nemačkoj i Austriji, ali su gotovo sva ta mesta kasnije precrtala njegovo ime sa tog spiska.

Nekolicina gradskih vlasti, poput rukovodstva Goslara, je, međutim, smatrala da je Hitlerovo zvanje počasnog građanina posle njegovog samoubistva automatski prestalo da važi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kojot

    31. oktobar 2013 | 03:38

    To su svabski sistemi "bolje i negativne reklame nego zaborab", e jadni mislite zaista oni su zaboravili pa oni su uzivali pod njim kao mi pod titom, nemac nije nezahvalan primitivac ko nasi. Oni njega obozavaju, zato je i tv i novine puni tih kao navodnih kririka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA