ISTRAŽUJEMO: Zašto su braća Ajkovići toliko moćni i šta sve poseduju u Nišu

Mirko Ajković i njegov brat Zoran iz Niša pre šest godina kupili ugostiteljsko preduzeće "Nissa" i postali vlasnici najboljih kafana i najatraktivnijih lokala u Nišu

  • 15

Mirko Ajković (30), zvani Ajkula, brat Zorana Ajkovića, uhapšen je zbog sumnje da je od jedne porodice iz okoline Doljevca iznudio nekretninu vrednu preko jedanaest miliona dinara. Slobode su lišeni i Ajkovićevi saučesnici u ovoj prljavoj raboti, Prokupčani Vasa Ivanović (44), zvani Kastelo, Goran Ilić (42), zvani Konan i Marko Zečević (35), poznat kao Krempi.

Sumnja se da je u iznudu umešan i Zoran Ajković, ali je on uspeo da umakne policiji, a za njim će biti raspisana poternica. Kako saznajemo, žrtve iznude su bivši radnici Mirka Ajkovića.

Ajković je imao firmu "Maksum", koja se bavila proizvodnjom tekstilne robe, u kojoj je radila oštećena porodica iz Doljevca. Oštećeni su radili u tom njegovom preduzeću kao šivači. Međutim, firma je propala, a Ajković je svoje radnike optužio za poslovni krah i zahtevao da mu nadoknade štetu koju je procenio na deset hiljada evra.

 

Kako saznajemo,  više puta je sa svojim "batinašima" dolazio u kuću ove porodice u okolini Doljevca i pretio im, da bi 2010. jednog od svojih bivših radnika pretukao. Nesrećni čovek od straha za život ovaj napad nije prijavio, a kako saznajemo u istrazi, čak nije smeo ni da se obrati lekaru, bojeći se da će se saznati ko ga je pretukao.

Nakon neprestanog maltretiranja, a strahujući od bivšeg gazde, oštećeni su odlučili da mu isplate ono što mu nisu dužni.

- Oni su vlasnici nekoliko placeva na području Doljevca. Toliko su bili prepadnuti da su odveli Ajkovića i rekli mu da izabere onu koju želi. On je tako na ime nepostojećeg duga od 10.000 evra dobio parcelu od trideset ari vrednu jedanaest miliona dinara, što je potrvrđeno procenom Poreske uprave prilikom naplate poreza na prenos - kažu naši sagovornici.

Novi udar na porodicu Ajković došao je samo mesec dana nakon što je Zoranova i Mirkova sestra Vesna osuđena na četiri godine zatvora, jer je, gazdujući diskotekom "Studio", utajila preko milion evra. Policija je njeno hapšenje okarakterisala kao početak razotkrivanja poslova porodice Ajković, koja je novac stečen trgovinom narkoticima pokušala da opere ulaganjem u legalni biznis.

Inače, za ovu porodicu Nišlije su čule 2007. godine, jer su do tada bili manje-više bili u ilegali, pošto je Zoran boravio u Švajcarskoj, a ostatak porodice se u Nišu bavio sitnim biznisom.

Međutim, 2007. godine prodaja najvećeg ugostiteljsko preduzeća u Nišu "Nissa" privlači njihovu pažnju. Zoran Ajković i Mladen Đorđević, vlasnik trgovačkog preduzeća "Beer Commerce", formiraju konzorcijum i 21. decembra 2007. godine na aukciji kupuju firmu čiju imovinu čine najatraktivnije kafane i lokali u Nišu. Mada je vrednost društvenog kapitala ponuđenog na prodaju procenjena na 197.903.000, Ajković i Đorđević preduzeće kupuju za samo 51 milion.

Na taj način ovaj konzorcijum postaje vlasnik trospratnice u najstrožem centru Niša, gde je bila uprava "Nisse" i kafana "Union". Kupili su i najčuveniju nišku kafanu "Stara Srbija". "Galiju", riblji restoran "Zlatni kotlić", kasino "Palas", restorane "Atina", "Carigrad", "Palilula", "Gurman", "Crveni krst", "Naissus" i "Proleće" u Niškoj Banji. Njihova svojina postaju i mesare, magacini, lokal "Jagoda" , takođe u centru Niša, kao i zemljište u okolini grada.

Porodica Ajković delatnost širi i na zabavne sadržaje, pa otvara diskoteku "Studio", kojom upravlja sestra Mirka i Zorana Vesna Ajković, nedavno osuđena na četiri godine zatvora zbog utaje milion evra.

Vlasnik "Beer Commerca" zatim otvara veći broj prodavnica u kojima se roba prodavala po diskontnim cenama i koje su zbog toga bile veoma popularne. Međutim, pre desetak dana, diskonti se zatvaraju, a osoblje dobija otkaze. Iako nema zvaničnih informacija o razlozima propasti ovog veoma popularnog trgovačkog lanca, sumnja se da je tome doprinela najava policije da će sve delatnosti Đorđevića i Ajkovića biti preispitane, uključujući i privatizaciju "Nisse".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    30. oktobar 2013 | 22:22

    Puna je Srbija ovakvih kretena

  • Ivan

    30. oktobar 2013 | 22:36

    Mi iz Nisa prvi put culi za Ajkule 2007-e??? Mora da se salite? Pa oni su doziveli pravi bum '90-ih kada su ustvari i napravili taj prljavi novac. Kasnije su samo prosperirali i rasirili biznis na Svicu. Inace bas danas sam bio u Beer Comerce i radnici koji su utovarali pice u kombi su mi rekli da ne radi prodavnica. Cim se Mane ujvatio u isto kolo znaci da nije ni on cist.

  • Boki

    30. oktobar 2013 | 22:45

    Sve se zna godinama unazad i niko do sad prstom mrdnuo nije da to raskrinka. Eh Srbijo moja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA