SVETSKI DAN ŠTEDNJE: Štedite u dinarima, više se isplati!

Kamatne stope na dinarske uloge u Srbiji se kreću od 6,90 pa do 11 odsto na 12 meseci. Kamate na štednju u evrima oročenu na godinu dana idu od 1,15 odsto pa do 3,40 procenata

  • 3

Analiza Narodne banke Srbije pokazala je da je od januara 2001. do oktobra 2013. bilo isplativije štedeti u dinarima. Tako je i oročena štednja na godinu dana u 2012. bila isplativija od devizne štednje u tom periodu.

Kamatne stope na dinarske uloge u Srbiji se kreću od 6,90 pa do 11 odsto na 12 meseci. Kamata na štednju u evrima oročenu na godinu dana idu od 1,15 odsto pa do 3,40 procenata.

Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora "Sosijete ženeral banke", rekao je nedavno za Telegraf.rs da i pored toga što već tri godine zaredom kamatne stope na štednju imaju silaznu putanju, one su u Srbiji i dalje među najvišim u Evropi.

- Praksa je pokazala i da su građani evidentno promenili kriterijume za odabir banke u kojoj će štedeti, kao i da to više nije visina kamatne stope, već prvenstveno sigurnost uloga - rekao je Rebić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    1. novembar 2013 | 14:41

    Sto volim ove analize banaka o stednji,a narod nema leba da jede

  • Dada M.

    1. novembar 2013 | 14:27

    Šta, bre, da štedimo?!

  • Zorica

    1. novembar 2013 | 16:48

    Novac se može još kako uštedeti i to daleko više nego što čovek misli pod uslovom da nije neki raspikuća i da zna da ekonomiše. Pa mnogi su pozavršili ekonomiju i trebali bi onda ti fakultetski ekonomisti da iznesu ljudima kako da ekonomišu.Naši ljudi su jako dobro poznati po kukaknju a opet troše li troše. Nemam para, te gladni smo itd a onda kupuje cigarete, gorivo, luksuz, letovanje, dobra garderoba itd .D To radi baš taj što kuka. Novac se može još kako uštedeti ako se vodi dobra ekonomija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA