ITALIJA: Mafija toksičnim otpadom truje ljude?

Za povećanu stopu obolelih od raka na jugu Italije odgovoran je toksični nuklearni i industrijski otpad, koji italijanska mafija ilegalno zakopava pod zemljom

  • 2

U tajnom dokumentu iz 1997. godine, objavljenom tek danas, šef Kamore Frančesko Skjavone, nekad najtraženiji mafijaški begunac na svetu, upozorio je vlasti da će otrov u zemlji pobiti lokalno stanovništvo u roku 20 godina.

Toksični nuklearni i industrijski otpad, koji italijanska mafija ilegalno zakopava pod zemljom, odgovoran je za povećanu stopu obolelih od raka na jugu Italije, pribojavaju se neki.

Italijanski Senat istražuje vezu između zakopanih zagađivača i 50 odsto više tumora među stanovnicima sela oko NapuljaLekari su prvi put primetili porast broja obolelih od raka tokom devedesetih. Od tada se procenat povećao na 40 odsto kod žena, i 47 odsto kod muškaraca.

 

Kada je Frančeskovom rođaku, Karmineu Skjavoneu, proradila savest zbog zagađenja, počeo je da cinkari mafijaškog šefa, pa se saznalo za ilegalni promet toksičnog materijala. Frančesko je uhapšen, a na kraju je osuđen na doživotnu robiju zbog niza ubistava.

Radioaktivni otpad stizao je uglavnom iz Nemačke. Klan Kasalezi vodio je malu "vojnu operaciju" i bacao milione tona otrovnog otpada na farme, pećine, kamenolome, pa čak i rubove gradova, a mafija je od tog unosnog posla zarađivala i do 200.000 funti mesečno ispričao je advokatima Frančesko.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zullu

    1. novembar 2013 | 21:30

    Kao nas ministar sa djubrivom?

  • Goran

    1. novembar 2013 | 21:52

    Koliko je u srbiji obolelo i koliko će još oboleti od kojekakvih kancera pa šta zaboli to nekog. Pici po sirotinji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA