HAOS NA NIŠKOM MEDICINSKOM FAKULTETU: Studenti zarobili dekana!

Studenti protestuju ispred kancelarije dekana Stevana Ilića zbog kako tvrde, neprestanog uvećavanja troškova studiranja. On odbio da razgovara s akademicima i pozvao interventnu brigadu niške Policijske uprave

  • 6

Oko sto pedeset studenata niškog Medicinskog fakulteta protestuje ispred kancelarije dekana Stevana Ilića zbog kako tvrde, neprestanog uvećavanja troškova studiranja.

Ilić je odbio da razgovara sa razgnevljenim akademicima i pozvao interventnu brigadu niške Policijske uprave koja je blokirala ulaz u njegovu kancelariju!

Studenti najavljuju da će ostati ispred dekanovih vrata, te da ga neće pustiti da izadje dok ne razgovara s njima.

Studentkinja Amina Šahmanović kaže da su dekanu uputili deset zahteva.

- Tražimo da svi studenti stukovnih studija koji imaju 48 poena budu finansirani iz budžeta, zatim da studenti koji nastavu prate na engleskom predju na srpsku grupu jer nemaju adekvatnu literaturu, Takođe, da oni koji su obnovili godinu, bez plaćanja dodatnih nadoknada, prate vežbe i predavanja. Zahtevamo i povlastice za socijalno ugrožene studente, poboljšanje uslove studiranja, smanjenje cena izdavanja uverenja o položenim ispitima, diplomiranja, prijava ispita za apsolvente i oslobadjanje plaćanja obnove godine apsolvenata kojima je istekao staž – objašnjava Amina Šahmanović.

Studenti su ogorčeni što se stalno uvećavaju troškovi studiranja.

- Meni je ostao samo jedan ispit, ima kolega koji imaju još samo diplomski, a ne možemo da završimo studije dok odmah ne uplatimo 20.000 dinara, i još 20.000 ukoliko ne diplomiramo do januara. To je strašno, ovo je prava pljačka – kaže studentkinja S. S.

Dok je aktuelni dekan odbijao da se pojavi pred medicinarima, to je odlučio da učini njegov prethodnik profesor Milan Višnjić.

- Studenti su u pravu, fakultet postoji zbog njih, a ne studenti zbog fakulteta. Sramotno je da dekan neće da razgovara sa studentima i da poziva policiju. To se nikada nije desilo na ovom fakultetu – istakao je Višnjić na šta su studenti reagovali gromoglasnim uzvicima : „Ostavka, ostavka“.

Višnjić je nedavno izašao iz pritvora, a protiv njega je u toku krivični postupak zbog sumnje za finansijske malverzacije na Medicinskom fakultetu.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ostap Bender

    5. novembar 2013 | 18:00

    Interventna dotrcci kada su u pitanju studenti, a kad treba da smire navijacce onda placcu i nigde ih nema.

  • Boris

    5. novembar 2013 | 16:14

    Ovo treba uraditi i na elektronskom fakultetu u Nišu!!!

  • Vlada

    5. novembar 2013 | 16:23

    Zar nije uhapsen? Ovo je sramota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA