TASOVAC: Povlačenje države nedovoljno za slobodne medije

- Želim da aktuelizujem princip nulte zainteresovanosti države za političku ulogu medija i apsolutne zainteresovanosti za društvenu - rekao je Tasovac

  • 0

Ministar kulture Ivan Tasovac izjavio je na zajedničkoj sednici Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje i Potkomiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za medije i informisanje da ne spada u one koji smatraju da je povlačenje države iz vlasništva u medijima dovoljan uslov za slobodnu medijsku scenu.

Ministar Tasovac smatra da je pad kupovne moći građana naterao štampu da se prodaje po nedovoljnoj ceni za funkcionisanje, a da je iz istog razloga ugrožen i rad Radio-televizije Srbije, nateravši državu da se nevoljno umeša u njegovo finansiranje.

- Budući da sam, kao konzervativan čovek uveren da novinari prave naše medije, iako mi nekoliko prijatelja u čiju inteligenciju ne sumnjam, kažu da to više nije tako, smatram da su slobodni mediji mogući samo u društvu koje ih adekvatno ceni i nagrađuje - rekao je Tasovac.

Ministar je, takođe, uveren da sve inicijative i zakoni koji budu doneti neće dati željeni rezultat, ukoliko iz njihove primene ne proizađe i bolja socijalna slika zaposlenih u srpskim medijima.

Tasovac se osvrnuo i na pitanje kako izbeći uticaj države na medije, podsetivši da budžet pune svi i da on ne može biti politička kategorija.

- Želim da aktuelizujem princip nulte zainteresovanosti države za političku ulogu medija i apsolutne zainteresovanosti za društvenu - rekao je Tasovac, i izrazio lično uverenje da postoji jasna razlika između medijskog sadržaja koji degradiraju društveni ambijent i onih koji ga unapređuju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA