LOV UNOSAN BIZNIS: Stranci plaćaju milion i po za ubijanje jelena u Srbiji!

Prema cenovniku "Srbijašuma", trofej za odstreljenog jelena može koštati od 26.250 do 1.743.000 dinara. Odstreljen srndać staje između 5.250 i 157.500, a za vepra se plaća i do 325.500

  • 12

Ovogodišnja lovna sezona u Srbiji uveliko traje. Lovci su se razleteli, stranci odavno rezervisali svoje termine.

Srpska lovišta jedna su od najpoznatijih u Evropi. Prema podacima Lovačkog saveza Srbije u našoj zemlji postoji 15 lovnih oblasti, koje obuhvataju preko 198 lovačkih udruženja, i čak 69.800 lovaca članova.

Šta u Srbiji može da se ulovi?

Raznolikost divljači koja u Srbiji može da se nađe, svakako je jedan od razloga što u našoj zemlji postoji tako veliki broj lovaca. Od sitne divljači tu su: zec, prepelica, divlje patke, divlje guske, fazani, jarebica. Zastupljene vrste krupne divljači su: srneća i jelenska divljač, divlja svinja, divokoza, jelen lopatar i muflon od papkara, vuk, ris i medved.

Neke od ovih vrsta su autohtone, dok su druge unete ili su se prirodnim putem raširile iz susednih lovišta. Iz lovačkog udruđženja"Trstenik" kažu da redovno donose zeca iz Vojvodine, i da je do sada na taj način preneto oko 3.000 zečeva.

Gde u Srbiji može da se lovi?

Najveća lovišta u Srbiji svakako su ona koja se nalaze pod upravom JP "Srbijašume" i JP "Vojvodinašume".

Na površini od 488.020 hektara JP "Srbijašume" gazduje sa 44 lovišta koja se prostiru na nadmorskoj visini od 70 m pa do preko 1.500 m. Većina pripada brdsko-planinskom tipu lovišta. Brojno stanje krupne divljači iznosi 10.500 grla, odnosno 2 grla na 100 hektara.

Lovišta pri ovom preduzeću nalaze se u okolini Beograda, Kučeva, Boljevca, Despotovca, Kragujevca, Loznice, Užica, Prijepolja, Vranja, Leskovca, Pirota, Niša, Kuršumlije, Kruševca, Kraljeva, Raške i Ivanjice. 

Lovišta u okviru Javnog preduzeća "Vojvodinašume“ su ustanovljena i formirana na površini od 109.824,34 hektara. Na ovoj površini ustanovljeno je, formirano i dodeljeno 17 lovišta. Šumska gazinstva pri kojima može da se lovi nalaze se u okolini gradova - Novi Sad, Pančevo, Sombor, Sremaska Mitrovica, Petrovaradin.

"Lov je privilegija bogatih"

Ako ste mislili da su tenis ili jahanje skupi hobiji, šta biste tek rekli za lov. Samo dok dođete do lovišta treba da odvojite dobru sumu novca. Tu su pre svega pismena rezervacija i plaćena akontacija (koja iznosi 10 odsto planiranog lova).

Cene lova su različite i zavise od veličine i težine trofeja. Prema cenovniku "Srbijašuma" trofej jelena može koštati od 26.250 dinara do 1.743.000 dinara koliko staju trofeji teži od 12, 5 kilograma. U zavisnosti od veličine ulova, odstreljen srndać staje između 5.250 i 157.500  dinara. Za vepra se plaća i do 325.500. Lov na divokozu, u zavisnosti od ulova može da košta od 31.500 do 115.500 dinara.

Takođe, postoji mogućnost organizovanja i lova pogonom na divlje svinje, kao i jednodnevni lov za grupu od 10 do 15 lovaca sa mogućnošću pucanja na više grla. Ova vrsta lova košta od 52.000 do 78.750 dinara.

Plaća se i ranjavanje divljači (samo kod krupne divljači) i to: 50 odsto vrednosti trofeja procenjene od strane stručnog pratioca, odnosno lovočuvara. Ako se ranjena divljač pronađe lovac turista plaća razliku do pune vrednosti trofeja. Divljač bez trofeja se naplaćuje 100 odsto.

Pre samo nekoliko dana, lovac iz Beograda platio je odstreljenog jelena 5.000 evra.

Iz Lovačkog saveza "Vojvodine" kažu da je nekada, u "srećnija vremena" mnogo više lovaca iz inistranstva dolazilo u Srbiju, nego što je to slučaj danas. Najviše onih koji još uvek uživaju u lovnom turizmu su iz Italije, Nemačke, Austrije i Španije.

- Za manji broj turista koji dolaze u lov, kriv je pre svega naš zakon koji ne dozvoljava iznošenje lovine iz zemlje, već samo trofeja - kažu u ovom Savezu. Takođe, napominju da stranci najčešće dolaze na "zatvorena lovišta" (kako bi bili što sigurniji da će nešto i uloviti).

Kako se postaje lovac?

Po odredbama Zakona o divljači i lovstvu, od 26. marta 2010. godine, lovac je fizičko lice koje je: steklo lovnu kartu za tekuću lovnu godinu, ispunjava uslove iz propisa kojima se reguliše oružje i municija i osposobljeno je za lov. Polaganje lovačkog ispita je propisano Pravilnikom o lovačkom ispitu od 5. aprila 2012. godine.

Da bi pristupilo polaganju lovačkog ispita, kandidat mora da bude punoletan, da priloži dokaz da je lice obučeno da rukuje lovačkim oružjem, i da priloži dokaz da je zavšilo obuku za polaganje lovačkog ispita. Lovački ispit se polaže pred tročlanom komisijom u kojoj svaki član mora imati licencu za obavljanje određenih poslova u lovstvu.

Pre ulaska u lovište svaki lovac kod sebe mora da ima važeća dokumenta - ličnu kartu ili pasoš, lovnu kartu, dozvolu za lov i oružni list. Našim zakonom zabranjeno je iznošenje lovine i turisti u lovu smeju da iz zemlje iznesu samo trofeje.

(M. Batinić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • blok45

    16. novembar 2013 | 17:15

    Dozvolio bih lov pod jednim uslovom, nema vatrenog oruzja. Noz u ruke pa idi lovi, ako si smeker da ubijes zivotinju iz sporta onda budi ravnopravan sa njom

  • nora

    16. novembar 2013 | 20:19

    nema tih para koje bi opeavdale ubijanje predivnih nevinih stvorenja...

  • uroš

    16. novembar 2013 | 19:17

    Razumem da ljudi love da bi se prehranili ali da ubijaš životinje iz "sporta" i zabave, to mi nikako nije jasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA