Privatizacija pojela 800.000 radnih mesta!

Ekonomisti i sindikati slažu se sa time da se privatizacija slomila preko leđa radnika i da je donela pad proizvodnje, mnogobrojne malverzacije, korupciju, siromaštvo i armiju nezaposlenih

  • 16

Danas radi tek svaki deseti radnik koji je bio zaposlen u nekom od giganata devedesetih godina u Beogradu, pišu "Večernje novosti".

U to vreme samo dve fabrike, Industrija motora Rakovica i Industrija motora i traktora, angažovale su oko 18.000 ljudi, a danas ih u svim pogonima u prestonici nema više od 13.000!

Ekonomisti i sindikati slažu se sa time da se privatizacija slomila preko leđa radnika i da je donela pad proizvodnje, mnogobrojne malverzacije, korupciju, siromaštvo i armiju nezaposlenih.

Ljubodrag Savić profesor Ekonomskog fakulteta ističe za "Večernje novosti" da je pre dvadeset godina u Srbiji u industriji bilo angažovano 1,1 milion ljudi dodajući da ih danas ima jedva 275.000. Poražavajuća brojka pokazuje da je tokom privatizacije bez posla ostalo više od 800.000 radnika!

- Najteže su pogođene sredine u kojima je postojala po jedna fabrika od koje je živeo čitav grad, a sa njihovim gašenjem su ta mesta opustela i "umrla" - priča Savić. - Sada je neuspeh privatizacije doveo do velikih razlika među regionima, a najgore je u pograničnim područjima, južnoj i istočnoj Srbiji, Kuršumliji, Prokuplju, Vranju, Pirotu. U Nišu je bilo više od pet giganata, a danas ne postoje ni mašinska industrija ni elektroindustrija u ovom gradu.

Stručnjaci navode da je konačan rezultat privatizacije poražavajući - od fijaska zbog niske cene za koju smo prodali naše fabrike do sumnjivih poslovnih aranžmana čije ćemo posledice trpeti i u narednim godinama.

- Poražavajući je podatak da je skoro sve rasprodato i da za sve to, u periodu od 2001. do 2012. godine Srbija nije dobila više od 2,8 milijardi evra - ističe Nada Novaković stručni saradnik u Institutu društvenih nauka u Beogradu.

(Telegraf.rs / Izvor: novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA