Predsednik Poljske se izvinio Rusiji

- U ime poljske države potrebno je uputiti izvinjenje - rekao je Komorovski poljskom radiju "Zet", dodajući da je imidž Poljske pretrpeo ogromnu štetu

  • 2

Predsednik Poljske Bronislav Komorovski izvinio se danas Rusiji zbog nereda u Varšavi na Dan nezavisnosti 11. novembra, kada je zgrada ruske ambasade zasuta kamenjem, flašama i petardama i kada je zapaljena stražarska kućica ispred zgrade.

- U ime poljske države potrebno je uputiti izvinjenje - rekao je Komorovski poljskom radiju "Zet", dodajući da je imidž Poljske pretrpeo ogromnu štetu, prenele su ruske agencije.

Prema njegovim rečima, "za izgrede ološa, na kraju, treba da odgovara Poljska država i svi mi", prenela je agencija RIA Novosti.

Komorovski je dodao da za takve izgrede nema opravdanja, a da neki pokušavaju taj događaj da iskoriste kako bi se "stvorio utisak da je Poljska rusofobična".

Poljski nacionalisti i desničarski radikali u ponedeljak su u Varšavi održali "Marš nezavisnosti" povodom 95. godišnjice sticanja nezavisnosti, u kom je učestvovalo nekoliko desetina hiljada ljudi.

Tokom marša izbile su masovne tuče i sukobi sa policijom, a pri prolasku pored ruske ambasade huligani su zapalili stražarsku kućicu kod kapije, bacali u dvorište baklje, petarde i flaše, pokušavali da pređu ogradu, podseća Itar-Tas s.

U utorak je ambasadoru Poljske u Moskvi Vojcehu Zajončkovskom uručen oštar protest i Rusija je zatražila zvanično izvinjenje, naknadu štete i kažnjavanje krivaca.

Itar-Tass izveštava i da će uskoro biti upućena zvanična nota poljskog ministarstva inostranih poslova, u kojoj se izražava žaljenje zbog incidenta.

Takođe, ruska agencija navodi da je Okružni sud u Varšavi izrekao prve kazne huliganima koji su učestvovali u "Maršu nezavisnosti".

Portparolka tog suda Agnješka Domanjska rekla je da su osuđene dve osobe na novčanu kaznu i na društveno koristan rad od šest meseci zbog vređanja i napada na policajca.

Ne isključuje se, navodi Itar-Tass, da će uskoro sud razmatrati predmete trojice uhapšenih za nerede kod zgrade ruske ambasade.

Ukupno je policija posle nereda uhapsila 72 osobe.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA