SEKS, DROGA I ALKOHOL: Svi skandali gradonačelnika Toronta (FOTO)

Kanadska policija sakupila je iscrpnu dokumentaciju u kojoj je Rob Ford optužen za redovno korišćenje droge, kao i za nestabilno i uvredljivo ponašanje

  • 5

Posle priznanja da je pušio krek u stanju "zatupljenosti od alkohola", gradonačelnik Toronta Rob Ford našao se pred novim izazovima.

U sredu ujutro, Gradsko veće pozvalo je gradonačelnika da se povuče, a već po podne pojavile su se nove eksplozivne optužbe na njegov račun.

Objavljen je sudski izveštaj na 500 stranica u kojem ga optužuju za redovno korišćenje droge, kao i za nestabilno i "ponekad uvredljivo" ponašanje.

Dokumentacija sadrži policijske intervjue sa bivšim saradnicima gradonačelnika, informacije dobijene od ekipa za nadgledanje i snimaka video-kamera, čak i pregled sadržaja gradonačelnikovog smeća.

Kanadska policija je tu dokumentaciju koristila da bi dobila nalog za pretres Aleksandra Lisija, Fordovog prijatelja i povremeno njegovog vozača, koji je optužen za posedovanje i stavljanje u promet marihuane.

Nekoliko zaposlenih u kabinetu gradonačelnika svedočilo je da je od njih traženo da kupe alkohol za prvog čoveka Toronta. Jedan je ispričao kako je Ford jednom prilikom, dok je vozio, zaustavio automobil da "cugne" malo votke, a zatim nastavio da vozi.

Kris Fikel, koji je radio kao Fordov asistent, tvrdi da je gradonačelnik od njega tražio da obavlja "čudne poslove" u njegovoj kući - da promeni sijalice na travnjaku, menja baterije u dečjim igračkama, kupuje boksove cigareta, izbeljivač, deterdžent za pranje veša i dijetalnu "koka-kolu" za gradonačelnikovu ženu.

Drugi zaposleni ispričao je kako se gradonačelnik napio za Dan Svetog Patrika, 17. marta 2012, te da se fizički obračunavao sa dvojicom zaposlenih. Takođe, tvrdi da je Ford verbalno zlostavljao jednu ženu koja radi u kabinetu. Treći saradnik tvrdi da je iste večeri u gradonačelnikovoj kancelariji video ženu koja je izgledala kao prostitutka.

Bivši Fordov savetnik za medije Džordž Hristopulos tvrdi da su žene često dolazile u gradonačelnikov kabinet i da su neke zaposlenima pričale da su "na ulici pušile džoint sa gradonačelnikom", a da im je on rekao da bi trebalo da nađu pravi posao.

Nijedna od ovih optužbi, međutim, nije dokazana i protiv Forda još nisu pokrenute nikakve krivične prijave. Uprkos molbi Gradskog veća da se povuče, Ford insistira na tome da neće napustiti posao gradonačelnika.

Glasanje u Gradskom veću je simboličan čin, pošto ne postoji zakonska mogućnost da iko izbaci Forda iz kabineta, niti zakon kojim bi bio predviđen opoziv.

Sastanak Gradskog veća najvećeg kanadskog grada održan je nedelju dana nakon što je Ford priznao novinarima da je pušio krek, odnosno prerađeni kokain. U međuvremenu pojavio se video-snimak na kojem gradonačelnik "bunca", preteći nekom da će ga ubiti.

 

Na sastanku Gradskog veća Ford je bio još iskreniji nego pred novinarima - kad je rekao da je pušio krek u stanju "zatupljenosti od alkohola". Većnicima on je otkrio da je nabavljao drogu poslednje dve godine.

Ipak, on insistira da je dobar gradonačelnik - s čim se mnogi njegovi sugrađani slažu - i da će stanovnici Toronta reći šta imaju na izborima za gradonačelnika, dogodine.

- Grešio sam. I ja sam čovek. Izvinjavam se - rekao je on.

Ford smatra da je izložen javnom linču i da je ovo iskustvo najgore poniženje u njegovom životu i najgora sedmica ikad dosad - posle one kad mu je umro otac.

Iako priznaje da je pio i koristio drogu, kategorički negira da je ovisnik.

- Nisam pio i drogirao se zbog stresa, već iz čiste gluposti - izjavio je gradonačelnik, i dodao: " To je sve."

Fordov brat, gradski većnik Dag Ford, kao i ostali članovi porodice, brane ga.

Dag Ford smatra, u izjavi za CNN, da je politika kriva za skandal, jer njegov brat nikad nije došao na posao ni pijan ni drogiran, a za incident se izvinio i tražio oproštaj.

Uprkos svemu, građani Toronta naprosto obožavaju svog gradonačelnika.

- I on je samo čovek. Svi grešimo - rekao je jedan građanin Toronta za javnu televiziju CBC.

- Ako puši krek i štedi naš novac, glasaću za njega. Glasao bih i da je skitnica - dodaje drugi.

Fordova popularnost stalno raste, o tome svedoče i istraživanja javnog mnjenja.

Jače od "prozivki" dosad su bile uspešno sprovedene fiskalne reforme, pa "Toronto lajf" primećuje da je "iza kulisa" učinio mnoge stvari "kao čarobnjak", iako je Ford, bez sumnje, "najneobičniji gradonačelnik svih vremena".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BALKANSKI SPIJUN

    14. novembar 2013 | 13:40

    Pustite vi Forda ne duvani sta voli.....pisite vi o nasim tajkunima i politicarima kako kradu svoj napaceni narod , gde su pare sa Kipra i koliko je u koferu bilo para!

  • Adam

    14. novembar 2013 | 16:07

    Smeta vam sto covek uziva u zivotu?! Ako dobro i odgovorno radi svoj posao, zasto se opterecujete time sta radi u slobodno vreme. Gle cuda, privodi devojke?! Pa sta treba da leze sa muskarcima kao ovi nasi buljasi?

  • romanticni zmaj

    14. novembar 2013 | 14:32

    Ziv covek, radi sto i drugi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA