Snouden otkrio 200.000 poverljivih dokumenata

Prema američkim zvaničnicima, nijedan od materijala koje je objavio "Vikiliks" nije imao oznaku višu od "Secret" (tajna), dok su mnogi dokumenti NSA, koje je odao Snouden, imali oznaku "Top secret", ili su imali čak i pečat maksimalne tajnosti

  • 6

Odbegli saradnik američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvard Snouden otkrio je i do 200.000 poverljivih dokumenata medijima, naveo je generalni direktor NSA Kejt Aleksander.

Nakon govora koji je na skupu u Baltimoru održao 31. oktobra, usledila su pitanja i njegovi odgovori, pa je tako Aleksander bio upitan šta čine vlasti SAD da spreče Snoudena da novinarima otkrije još poverljivih dokumenata.

- Voleo bih da postoji način da to sprečimo. Snouden je podelio između 50.000 i 200.000 dokumenata novinarima - rekao je Aleksander, i taj njegov odgovor prošao je skoro nezapaženo u javnosti, naveo je Rojters.

Aleksander je naglasio da su ta dokumenta "pričinila maksimalnu štetu NSA i SAD", prema transkriptu njegove izjave koju je saopštila NSA.

Prema američkim zvaničnicima, nijedan od materijala koje je objavio "Vikiliks" nije imao oznaku višu od "Secret" (tajna), dok su mnogi dokumenti NSA, koje je odao Snouden, imali oznaku "Top secret", ili su imali čak i pečat maksimalne tajnosti.

Taj materijal je uključivao i tehničke detalje o špijunskim aktivnostima SAD i njenih saveznika.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NL

    15. novembar 2013 | 01:16

    Genijalac, svaka cast, ali cuvaj se, nemoj nikome previse verovati.....

  • N.D.

    15. novembar 2013 | 00:20

    Hvala mu za informacije,ali ja mu ne bih bila u kozi...

  • vinci

    15. novembar 2013 | 02:11

    Ma on i dalje radi za Amere, postavili ga da daje lazne informacije:)) nisu oni ludi:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA