UPOZORENJE: Ciklon iz Italije noćas udara Dubrovnik!

Meteoalarm.eu, koji izveštava o ekstremnim vremenskim prilikama u Evropi, upozorava na narandžasti stepen pripravnosti za nevreme u Dalmaciji, što je odmah ispod najvišeg crvenog stepena

  • 4

Kako upozorava hrvatski meteorološki forum Crometeo, ciklon koji je izazvao poplave na Sardiniji sve više utiče na vreme u Hrvatskoj i svoj vrhunac će dostići u noći između utorka i srede. Najveći udar ciklona osetiće se na Jadranu, gde će u pojedinim delovima padati 100 litara kiše na kvadratnom metru. U okolini Dalmacije mogući su orkanski udari brzine preko 120 km/h.

Na internet strani Meteoalarm.eu, koja izveštava o ekstremnim vremenskim prilikama iznad Evrope, naveden je narandžasti stepen pripravnosti za nevreme na području Dalmacije koje može prouzrokovati štetu i biti opasno po ljude. Narandžasti stepen je odmah iza najvišeg - crvenog upozorenja na ekstremno vreme.

Narandžasta boja kojom su označena ostrva od Zadra do Dubrovnika ukazuje na opasne vremenske pojave koje se javljaju srazmerno retko tokom godine, dok je žuto upozorenje zbog olujnog vetra izdato za celo obalno područje, od Istre do Dubrovnika. Na splitskom području olujni jugo već je počeo da stvara probleme u katamaranskom prevozu, pa su pojedine linije otkazane.

U poplavama na Sardiniji, koje su izazvane ciklonom Kleopatra, živote je izgubilo najmanje 14 osoba, dok se za velikim brojem nestalih i dalje traga. U blizini meteorološke stanice Hidrografskog instituta zabeležena je rekordna količina padavina u tom području za poslednjih dvadeset godina, a to je 340 litara kiše po kvadratnom metru u roku od 24 sata.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko

    19. novembar 2013 | 18:35

    U jeee 120km pa to je u pomoravlju najnormalnija kosava..... Pre 2 godine je duvala vise od nedelju dana na minus 20 pa niko ni rec nije rekao

  • Milan

    19. novembar 2013 | 19:53

    Drz se Dubrovnice ! Taj prelepi srpski grad !

  • Ssasa

    19. novembar 2013 | 17:46

    Šta mi imamo veze s tim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA