SVETSKI DAN DETETA: Svako drugo dete u Srbiji doživelo neki oblik nasilja

Organizacija "Prijatelji dece Srbije" upozorava da je 13,7 odsto dece siromašno i da svako peto dete pre škole nema nijednu knjigu

  • 6

Svetski dan deteta obeležava se danas, a organizacija "Prijatelji dece Srbije" podseća državne organe, nevladine institucije, organizacije i sve pojedince da deca u Srbiji i dalje žive u atmosferi porasta siromaštva i nasilja.

Takođe, došlo je do pada kvaliteta obrazovanja, zdravstvene zaštite i manjka sadržaja koji podstiču zdrav razvoj, kreativnost, stvaralaštvo, toleranciju...

Svako drugo dete u uzrastu do 14 godina doživelo je neki oblik nasilja u porodici ili u školi, a 13,7 odsto je siromašno, podseća organizacija "Prijatelji dece Srbije".

Iako su sprovedene značajne sistemske reforme u dečjoj zaštiti, zdravstvenoj zaštiti, inkluzivnom obrazovanju i osnovnom obrazovanju i vaspitanju - one nisu dovoljne i u praksi se ne sprovode dosledno.

Takođe, dostupnost obrazovnih, sportskih, igrovnih i kreativnih sadržaja sve više je komercijalizovana, pa samim tim sve manje dece ima priliku da se dodatno obrazuje i razvija.

Kako se navodi, svako peto dete u Srbiji pre škole nema nijednu knjigu.

- Našoj deci pripada i treba podrška u fizičkom, mentalnom, duhovnom, moralnom i društvenom razvoju, igra, obrazovanje, kultura, umetnost - poručeno je u saopštenju.

Svetski dan deteta proglašen je 20. novembra 1954. u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Pet godina kasnije, 20. novembra 1959, UN su usvojile Deklaraciju o pravima deteta, a tačno 30 godina potom i Konvenciju o pravima deteta, koju je Srbija prihvatila.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    20. novembar 2013 | 09:11

    Sta se podrazumeva nasiljem u porodici? Da li je to vaspitavanje batinama? Ako se zabrane batine kako obuzdati decu... Gdedam dete od 3 godine, od 6 godina i od 1,5 godine. Ovo od 3 plezi se, svakom ko udje u kucu, tuce se sa decom u obdanistu i za sve mu je odgovor ne ili necu, a plus stetu koju pravi po kuci namerno. Jednostavno se poigrava zivcima roditelja koji nemaju mehanizam da ga obuzdaju i osim da dobije batine. Ovo od godinu i po ide od stete na stetu, ide u toliku krajnost da ti se samo dize kosa na glavi jer dovodi sebe i druge u zivotnu opasnost. Ono se penje na seoski bunar, penje se po vitrinama, ljude udara metalnim sipkama iza ledja iznenada, ujeda drugu decu i takodje se tuce sa njima. Da li treba napraviti gumenu sobu za njega i tamo ga drzati po ceo dan, ili ga pljusnuti par puta kako bi znalo da to ne sme da radi? Dete od 6 godina je proslo kroz te faze sa minimum batina i vreme je doslo da ide u predskolsko. Medjutim njega predskolsko najmanje zanima, paznju mu privlace skupocene igracke koje uporno trazi i ako ih ne dobije odbija poslusnost, takodje provodi puno vremena ispred komplutera, nabavlja igrice od drugova koji vode isti takav nacin zivota i jednostavno zabrana i ogranicavanje tih njegovih aktivnpsti dovodi ga do nezadovoljstva sto izaziva bes i opet ga navodi na pravljenje stete... Jednostavno ako se iskljici svski oblik nasilja prema deci, onda deca vrse nasilje nad roditeljima...

  • Sandra

    20. novembar 2013 | 09:21

    To sto 20% dece nema ni jednu knjigu pre polaska u skolu je greska roditelja a ne posledica siromastva.Knjige se mogu uzimati iz biblioteke takodje ne moraju se kupovati.Potrebna je volja a ne novac barem sto se knjiga tice,

  • Zorica

    20. novembar 2013 | 08:51

    Nasilje rađa nasilje i dok su roditelji takvi, deca samo oponašaju svoje roditelje. Svako dete koje je nasilno je slika njegovog oca. Dete koje nema osnovne potrebe je opet problem oca nasilnika, edipovca koji nosi sa sobom niz kompleksa i poremećaja iz detinjstva. Tako i vaspitava dete, često u pogrešnom smeru, gde biva nasilan i gde zapostavlja dete a svi oni izigravaju kao velikog tatu. Deca na žalost ispaštaju a roditelj stvara takvu decu. Ne treba decu kriviti već roditelje. Kako je učen i vaspitavan tako će se i ponašati. Zakon treba roditelje kazniti žestoko i oduzeti im decu koja su deca nasilna i problematična.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA