JUTARNJI LIST: Ratnim veteranima nije cilj ćirilica, već rušenje vlasti

U autorskom komentaru Jelene Lovrić pod naslovom "Vukovar je bio trening stožera za državni udar u Hrvatskoj" ističe se da je pravi cilj rušenje legitimno izabrane vlasti, a da je pobuna protiv dvojezičnih ploča samo instrument za ostvarenje tog scenarija

  • 0

Podele koje su obeležile godišnjicu pada Vukovara i dalje su tema hrvatskih medija, a zagrebački "Jutarnji list" konstatuje da je nesporna činjenica da je na dan "tužne godišnjice" funkconisala samo jedna vlast - vlast "stožera", nefomalne grupe veterana koja se pre nekoliko meseci okupila na antićiriličnoj platformi.

U autorskom komentaru Jelene Lovrić pod naslovom "Vukovar je bio trening stožera za državni udar u Hrvatskoj", ona ističe da cilj te grupice veterana nije ćirilica već rušenje legalno izabrane vlasti.

- Da li je Vukovar - nakon što su pripadnici samozvanog stožera za njegovu odbranu u ponedeljak, na Dan sećanja, celi grad doslovce kidnapovali - da li je, dakle, Vukovar još uvek u sastavu Hrvatske ili je (šef stožera) Tomislav Josić faktički izveo secesiju i otcepio ga od državnog korpusa? - pitanja su autorke teksta.

- Premda se vlast može dobiti samo na izborima, oni se danas, bez ikakvog izbornog legitimiteta, ponašaju kao jedina stvarna vlast u Vukovaru. Oni su dirigovali Kolonom sećanja, pred kamerama zahtevali da jedino njih slušaju, oni su predsednike Republike, Sabora i Vlade zaustavili, blokirali i onemogućili u obavljanju njihovih dužnosti - navodi Lovrićeva.

Navodi i da je "stožer" sam sebe ogoleo pokazujući da im rušenje prava na ćirilicu nije krajnji cilj.

- Pravi je cilj rušenje legitimno izabrane vlasti. A pobuna protiv dvojezičnih ploča samo je instrument ostvarenja tog scenarija - navela je.

Ukazuje i da je Kolona sećanja u režiji "stožera" pokazala da njima ništa nije sveto. Ponizili su kaže, aktualnu vlast, ali su ponizili i one simbole koje hrvatski narod doživljava kao svetinje.

Otuda smatra sasvim očitim da se sa raznih strana, od nekih biskupa do vukovarskih harambaša, pokušava da spakuje priča o potpunom rascepu između državnog vrha i naroda, sve kako bi se stvorili uslovi za smenu vlasti.

- Samo je pitanje ko je tom scenariju mastermajnd. Radi li stožer za HDZ ili je možda obratno - pita se na kraju Lovrićeva.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA