UKRAJINA: Hiljade ljudi demonstrira protiv vladine odluke da odloži pregovore sa EU!

Liderka opozicije Julija Timošenko, koja se nalazi u zatvoru zbog zloupotrebe službenog položaja, pozvala je Ukrajince da izađu na ulice u znak protesta zbog odluke vlade da ne potpiše sporazum sa Evropskom unijom

  • 11

Drugi dan uzastopno širom Ukrajine protestuje hiljade ljudi, nezadovoljni odlukom vlade da odloži sporazum o stabilizaciji i pridruživivanju sa EU.

 

U Kijevu su se demonstrantima pridružili i opozicioni lideri, uključujući svetskog bokserskog šampiona u teškoj kategoriji Vitalija Klička, izveštava Bi-Bi-Si.

 

Ukrajina se našla pod intenzivnim pritiskom Rusije da ne potpiše pomenuti sporazum sa EU naredne nedelje. Ruski predsednik Vladimir Putin, koji želi da Ukrajina potpiše Carinsku uniju koju predvodi Moskva, optužio je EU da ucenjuje Ukrajinu oko potpisivanja ugovora o pridruživanju.

 

 

Liderka opozicije Julija Timošenko, koja se nalazi u zatvoru zbog zloupotrebe službenog položaja, pozvala je danas Ukrajince da izađu na ulice u znak protesta zbog odluke vlade da ne potpiše sporazum sa Evropskom unijom.

 

- Pozivam sve ljude da reaguju na to kao na državni udar, odnosno da izađu na ulice - navela je bivša predsednica vlade u pismu koje je pročitao njen advokat Serhij Vlasenko.

 

Ukrajina je iznenada juče odlučila da odustane od planova da sledeće nedelje sa EU potpiše sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i najavila je da će obnoviti pregovore o sporazumu s Rusijom.

 

 

Ovu odluku osudili su opozicioni lideri u Ukrajini, kao i EU i SAD, a Kijev je obrazložio da je reč o taktičkoj odluci koja je doneta isključivo iz ekonomskih razloga.

 

Aktivisti ističu kako će se demonstrirati svakog dana, a masovni protest je planiran za nedelju u Kijevu. Oni ove proteste upoređuju sa Narandžastom revolucijom iz 2004.

 

Specijalne policijske snage su razmeštene na kijevskom Trgu nezavisnosti, ali zasad nema izveštaja o sukobima. Jedan kijevski sud je doneo odluku da se na pomenutom trgu ne smeju podizati šatori.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • abc

    22. novembar 2013 | 22:48

    Potpisali smo mi to s*anje, sve sa odredbom da stranci mogu da kupuju srpske oranice. To nisu dozvolili ni Hrvati, ni Mađari, ni Poljaci, već samo kilavi i retardirani srpski političari. Bar smo do sad imali šta da jedemo, a uskoro nećemo ni to

  • Debeli

    22. novembar 2013 | 22:29

    CIA snajka CIA

  • šole

    22. novembar 2013 | 22:37

    A baš su mogli da potpišu sa eu i ugovor da odštampaju u punoooo punoooo primeraka i da se greju na njega umesto na Ruski gas do, traje zima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA