ALBANSKA DIJASPORA: Albanci nisu poželjni u Crnoj Gori! (FOTO)

Crna Gora obećala Albancima punopravnu opštinu, ali reči ne sprovode u delo, što je navelo predstavnike albanske dijaspore da zatraže pomoć od SAD

  • 32

Đerđ Ivezaj, predsednik najuticajnije organizacije koja okuplja albansku dijasporu u SAD, optužio je Vladu Crne Gore da ometa projekat punopravne opštine Tuzi, iako je premijer Milo Đukanović prošlog oktobra građanima Malesije obećao da će se izjasniti na konsultativnom referendumu.

Tim povodom će predstavnici albanske dijaspore tražiti pomoć od američkog kongresa i Stejt deparmenta.

- U Crnoj Gori ne postoji politička volja da se izađe u susret zahtevima albanske manjine. Iako građanima Malesije godinama obećava punopravnu opštinu, crnogorska vlast zapravo opstruira taj projekat. Nije dovoljno što Malesija ispunjava ekonomske uslove, niti što političari vlasti na svakim izborima govore kako opština samo što nije formirana. Sve ostaje na javnim obećanjima, dok se u praksi radi drugačije. Na to smo do sada ukazivali američkim zvaničnicima i nastavićemo da tražimo rešavanje tog pitanja - kazao je Ivezaj.

On kritikuje Crnu Goru za kršenje ljudskih prava, navodeći kao primere zabranu korištenja nacionalnih simbola, neravnomernu zastupljenost u državnim institucijama i manjak ulaganja u prostore u kojima Albanci čine većinu.

Ivezaj je kazao da će dijaspora nastaviti da politički i finansijski pomaže svoje sunarodnike, jer na taj način može zaustaviti ekonomsko slabljenje prostora u kojima žive Albanci. On je optužio vlast da naseljavanjem Bošnjaka u naselju Karabuško polje radi na promeni demografske strukture u Malesiji.

- Vreme je pokazalo da crnogorska vlast, koja sebe naziva demokratskom, radi na ekonomskom slabljenju prostora na kojima žive Albanci. To rade kako bi dokazali da Malesija ne može biti opština i da taj narod može živeti samo pod kišobranom podgoričke uprave. Dok statistika pokazuje da je sve više mladih koji odlaze u inostranstvo, vlast naseljava Malesiju nealabanskim stanovništvom kako bi promenila demografsku strukturu - dodao je Ivezaj.

(Telegraf.rs / Izvor: Vijesti.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA