VELIKE POSLEDICE: Muzički dinar gasi hiljade firmi!

Za čiji račun radi Vladimir Marić iz ZIS-a, koji se zalaže da se muzički dinar uvede i na mobilne telefone, kao i na računare, što će direktno oštetiti građane Srbije za više od 50 miliona evra na godišnjem nivou

  • 24

Strukovna udruženja i industrija informacionih tehnologija smatraju da će zbog novog nameta za privredu najdeblji kraj izvući desetine hiljada zaposlenih i građani koji koriste njihove usluge.

Uvođenje muzičkog dinara zanatlijama i moguće povećanje za malu privredu, kablovske operatere i IT industriju moglo bi naterati mnoge firme da stave ključ u bravu.

Strukovna udruženja i IT industrija smatraju da su sve ovo moguće posledice Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, koje je pripremio Zavod za intelektualnu svojinu.

Žarko Šakić, predstavnik Udruženja poslodavaca Srbije, kaže da država hoće da namakne pare za najskuplji državni aparat u Evropi, od čak 700.000 činovnika.

- To rade kroz razne parafiskalne namete, kao što je muzički dinar, kojima uzimaju novac od ono malo privrede koja radi. Ne tražimo da se to ne plaća jer ljudi žive od toga, ali hoćemo da znamo gde završi novac koji naplate tri kolektivne organizacije i koliko ostane njima - ističe Šakić.

On tvrdi da nema šanse da izmena zakona neće značiti povećanje muzičkog dinara. U Poslovnom udruženju kablovskih operatera Srbije (PUKOS) kažu da im sada muzički dinar odnese između šest i osam odsto prihoda, što je mnogo više u odnosu na druge države.

Andrija Bednarik, predsednik Upravnog odbora PUKOS, kaže da se plaše mogućnosti da im se davanja povećaju jer svako novo udruženje autora ima pravo da traži da im plate naknadu.

- Da li će nam se sutra javiti modni kreatori ili arhitekte? Želimo predvidivost u poslovanju, a to bismo dobili jedinstvenom naknadom za sve autore - navodi on, i dodaje da su njihove zahteve podržali i drugi operateri.

Vladimir Marić iz ZIS potvrdio je da izmene tog zakona omogućavaju da se muzički dinar uvede i na mobilne telefone i računare, ali da sve zavisi od odluke Vlade Srbije.

(Telegraf.rs / Izvor: Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    26. novembar 2013 | 00:48

    Muzicki dinar je vredjanje inteligencije svakog normalnog coveka. Pa u interesu svakog muzicara je da se njegova muzika sto vise pusta. Znaci, radis u njihovom interesu i jos treba da im platis za to.

  • Boki

    26. novembar 2013 | 00:52

    Ustace kuka i motika protiv ovih vlastodrzaca...

  • Djole

    26. novembar 2013 | 00:51

    Obicna glupost: gde su pare otisle od dosadasnjeg "muzickog dinara" tj miliona dinara koje je drzava opljackala od naroda!?!? Da li je ista otislo pevacima koji su napravili i napisali i otpevali te pesme -GARANTUJEM DA NIJE NI DINAR JEDAN JEDINI TAMO OTISAO. ZATO VUCICU, IZVOLI POKAZI SE!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA