TENZIJA: Američki bombarderi bez najave ušli u kineski vazdušni prostor!

Američki zvaničnici su saopštili da Kina nije pokušala da uspostavi vezu da bombarderima dok su preletali preko spornih ostrva i da su se avioni vratili u bazu u Guamu bez incidenata

  • 13

Nakon što je Kina najavila da će u Istočnom kineskom moru uspostaviti "zonu protivvazdušne odbrane", dva američka bombardera B-52s preletela su iznad ostrva u Kineskom moru kao odgovor na saopštenje Pekinga.

 

Kina je saopštila da je proširila vazdušni prostor koji kontroliše i da je u njega uključila lanac ostrva oko kojih se spore Kina i Japan, ali kojima defakto upravlja Japan. Uzrok novih tenzija u regionu su ostrva koja Kinezi zovu Dijaou, a Japanci Senkaku.

 

Američki zvaničnici su ranije saopštili da SAD neće prihvatiti proširenje vazdušnog prostora Kine, pa su dva američka vojna aviona B-52 nadletela sporni arhipelag Senkaku, a da namerno o tome prethodno nisu obavestili zvanični Peking.

 

 

Iako bombarderi nisu bili naoružani, vežbe pod nazivom "Koralna svetlost" predstavljaju direktan izazov za Kinu i njene pokušaje da proširi uticaj u regionu. Peking je upozorio da će avioni koji nemaju dozvolu za let iznad ostrva biti oboreni.

 

Američki zvaničnici su saopštili da Kina nije pokušala da uspostavi vezu da bombarderima dok su preletali preko spornih ostrva i da su se avioni vratili u bazu u Guamu bez incidenata.

 

(Telegraf.rs / Izvor: Rts)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мa

    26. novembar 2013 | 19:57

    Zveknite ih..

  • Hajduk

    26. novembar 2013 | 20:35

    americke lesine ,procitani ste davno !Sta vise umisljate ,prihvatite poraz ,vi ste mrtvi ,buducnost su KINA I RUSIJA ,mala ali brilijantna SRBIJA TAKODJE !

  • Мa

    26. novembar 2013 | 19:58

    Zveknite ih...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA