VELIKI SKANDAL SPC: Patrijarh Irinej odlikovao lobistu Ramuša Haradinaja! (FOTO)

SPC u manastiru Visoki Dečani odlikovao je bivšeg ambasadora Norveške u Prištini Ordenom Svetog Save prvog reda, iako je on tražio da se komandant OVK oslobodi iz Haga

  • 30

Ordenom Svetog Save prvog reda patrijarh srpski Irinej u Dečanima odlikovao je bivšeg ambasadora Norveške u Prištini Johana Kvalea, i to za doprinos u zalaganju da Kraljevina Norveška podrži izgradnju prizrenskog konaka u manastiru.

Kvale je u svojstvu privatnog lica pre tri godine pozvao Haški tribunal da pusti na slobodu lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja protiv koga je bila podignuta optužnica za zločine nad pritvorenicima u logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana, od marta do septembra 1998. godine.

Verski analitičar Mirko Đorđević za Telegraf kaže da nije jasno po kojim kriterijumima SPC dodeljuje priznanja i dodaje da ona non-stop "tu i tamo nekog okiti, a niko ne zna zbog čega".

- Crkva bi trebalo da precizira za koje zasluge se orden dodeljuje, da li su kriterijumi duhovne, moralne ili materijalne prirode. Neka SPC kaže za koju cifru se dobija koji orden - kaže Đorđević, i ocenjuje da se time crkvena ordenja kompromituju i da se šalje loša poruka da su moćnici bliži nagradama od običnih smrtnika.

Verski analitičar Živica Tucić za naš portal dodaje da je SPC, najverovatnije, procenila da je "doprinos Johana Kvalea toliko značajan da zaslužuje da mu se dodeli Orden Svetog Save drugog reda".

- Možda je Kvale podržao izgradnju konaka iz žaljenja zbog toga što je svojevremeno pozvao Haški tribunal da privremeno pusti na slobodu Haradinaja. Možda je hteo to da ispravi - navodi Tucić.

Podsetimo, u pismu koje je svojevremeno Kvale poslao Tribunalu, između ostalog, piše:

- Kosovo je nova država koja pokušava da nađe put ka potpuno razvijenoj parlamentarnoj demokratiji, a Alijansa za budućnost Kosova je jedina opoziciona partija na Kosovu koja ima jasan profil, pre svega zahvaljujući Haradinaju - ocenio je Johan Kvale.

Ordenje Svetog Save prvog reda Sinod SPC je pored Kvalea dodelio i Vladi Kraljevine Norveške, u čije ime je orden primio ambasador Norveške na Kosovu i Metohiji Jan Bratu, Evropskoj komisiji (orden primio Samuel Žbogar) i Kancelariji za KiM Vlade Srbije (orden primio Aleksandar Vulin).

Ovu informaciju i fotografije podelio je na svojoj Fejsbuk stranici i iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    28. novembar 2013 | 15:18

    Neka podnese ostavku iz moralnih razloga, ako zna šta je to! Ne šta je ostavka, već sta je moral.

  • Милорад

    28. novembar 2013 | 15:24

    "По делима ћете их познати".

  • Mici

    28. novembar 2013 | 15:30

    Od prvog dana se znalo ko je irinrj i sta radi.....odvratno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA