Članice Femena piškile po Janukovičevim fotkama (FOTO)

- Došle smo da bismo rekle Evropi kako nam je potrebna pomoć - izjavila je vođa pokreta Femen u Francuskoj Ina Ševčenko. Članice Femena su u Parizu ogolele grudi, urinirajući na Janukovičeve fotografije postavljene na pločniku

  • 17

Obnažene članice ukrajinskog feminističkog pokreta Femen danas su u Parizu simbolično urinirale na fotografije ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, osuđujući postupak prema demonstrantima koji u Kijevu protestuju zbog ukrajinskog odbacivanja sporazuma o pridruživanju EU.

Pet članica Femena su jutros ispred ukrajinske ambasade u Parizu ogolele grudi, urinirajući na Janukovičeve fotografije postavljene na pločniku. Nije jasno da li je zaista bilo uriniranja ili su aktivistkinje prosipale tečnost iz skrivenih spremišta, prenosi AFP.

Ina Ševčenko, vođa pokreta Femen u Francuskoj, izjavila je: "Došle smo da bismo rekle Evropi kako nam je potrebna pomoć".

Ševčenkova je osudila ono što je nazvala "diktaturom Janukoviča", koji je, smatra ona, pod uticajem ruskog predsednika Vladimira Putina.

Današnji simbolični protest u Parizu usledio je dan pošto je policija naoružana palicama u Kijevu rasterala više od 1.000 demonstranata koji su tražili Janukovičevu ostavku. Pri tom su povređene desetine ljudi, a više od 30 deminstranata je privedeno.

Uprkos zabrani daljih protesta, danas se u Kijevu ponovo okupilo više od 100.000 demostranata, tražeći privremene izbore.

Više od 100 policajaca zadobilo je povrede tokom sukoba sa učesnicima demonstracija u centru Kijeva, javila je agencija Ukrinform, pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ukrajisnka agencija, navodi da je policija privela nekoliko najaktivnijih učesnika protesta.

MUP Ukrajine naveo je da su pripadnici policije povrede zadobili kod zgrade predsedničke administracije budući da nisu bili odgovarajuće opremljeni, očekujući miran skup.

Ruske agencije prenose da su pripadnici specijalne jedinice "Berkut" potisnuli okupljene u ulici u kojoj se nalazi zgrada predsedničke administracije, ali da se oni ne razilaze i da su ih lideri Ukrajinske demokratske alijanse za reforme (UDAR) Vitalij Kličko i partije Sloboda Oleg Tjagnibok pozivali da se smire i ne primenjuju silu.

Itar-Tas s prenosi da su pristalice nacionalističke partije Sloboda zauzeli zgradu Kijevske gradske administracije i da su pozvali ljude da se ponašaju dostojanstveno.

Protesti sa zahtevima da rukovodstvo podnese ostavke i pozivima na sveopšti štrajk održani su, između ostalog, i u Lugansku, Lavovu, Ivano-Frankovsku, Odesi i Dnjeptropetrovsku, navodi ukrajinska agencija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA