POSLODAVCI: Slabo ćemo zapošljavati u 2014.

Istraživanje Unije poslodavaca Srbije je sprovedena u 260 preduzeća, a razlozi što firme neće nuditi poslove su visoki troškovi, pad prometa i borba sa nelojalnom konkurencijom

  • 1
Radnici u pogonu železare Foto: Tanjug

Čak 90 odsto poslodavaca u Srbiji izjavilo je da u 2014. neće moći da zapošljava nove mlade ljude, pokazuje istraživanje Unije poslodavaca Srbije (UPS).

- Razlozi za to su visoki troškovi poslovanja, pad prometa, borba sa nelojalnom konkurencijom - rekla je predstavnica Unije Ljiljana Pavlović na forumu posvećenom saradnji srednjih škola i poslodavaca, na kojem je ukazano da je među mladim nezaposlenim ljudima najveći broj onih sa srednjim obrazovanjem.

Istraživanje je sprovedeno u 260 preduzeća, a u ovakvom privrednom ambijentu, uglavnom mala i srednja preduzeća nemaju mogućnosti da rastu, razvijaju se, pa samim tim i da otvaraju nova radna mesta, rekla je Pavlović.

Ona je ukazala da, sa druge strane, ima zanimanja koja se traže, ali da mladi nisu zainteresovani.

- Tako je ove školske godine smer armirača upisalo tek nekoliko đaka, rekla je ona i istakla da privreda "vapi" za ovim zanimanjem kao i za keramičarima, molerima, stolarima... - dodala je ona.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ex sns

    3. decembar 2013 | 23:45

    Na 100 dinara plate radbiku moraju 70 d na ine doprinosa da daju drzavi. Pa ko je onda lud da radi legalno ? Samo se rad na crno ipslati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA