EK: Južni tok nije po zakonu; RUSI: Ne zanimaju nas pravila EU

- Ne može se od male Srbije očekivati da revidira ugovore (sa Gaspromom), a da to nijedna od drugih država, pa ni članica EU kao što je Bugarska, nije uradila - istakla je ministarka Zorana Mihajlović, naglašavajući da bi revizija energetskog sporazuma značila pad srpske vlade

  • 13

Bilateralni sporazumi o izgradnji gasovoda Južni tok, koji su potpisani između Rusije, Bugarske, Srbije, Mađarske, Grčke i Slovenije, Hrvatske i Austrije, predstavljaju kršenje zakona Evropske unije (EU) i moraju da se pregovaraju ispočetka, saopštila je danas Evropska komisija.

Direktor za tržišta energije pri Evropskoj komisiji Klaus Diter Borhert rekao je, obraćajući se u Evropskom parlamentu, da su sporazumi kršenje zakona EU, prenosi portal Euractiv.com.

- Komisija je pogledala te međudržavne sporazume i došla do zaključka da nijedan od njih nije u saglasnosti sa zakonima Unije. Ukoliko države članice EU ili države kojih se to tiče ne budu ponovo pregovarale sporazume, tada Komisija ima načine i sredstva da ih obaveže da to učine. I Južni tok ne može da radi pod tim sporazumima - rekao je Borhert.

On je naglasio da postoje tri velika pitanja o sporazumima.

Prvo, mora se posmatrati pravila razdvajanja vlasništva mreže, a to znači da Gasprom, koji je i proizvođač i snabdevač gasa, ne može u isto vreme biti i proizvođač i vlasnik mreže za transport.

Drugo, nediskriminatorni pristup treće strane gasovodu mora biti obezbeđen, odnosno ne može biti ekskluzivno pravo Gasproma da bude jedini snabdevač gasom. Treće, tarifna struktura se mora rešiti.

On je upozorio da će, ukoliko pregovori sa Rusijom budu uspešni, ipak biti potrebno neko vreme da bi se Južni tok prilagodio ovim pravilima EU.

Zamenik ruskog ministra energetike Anatolij Jankovski rekao je da Rusija ne prihvata da se pravila EU odnose na prekogranične projekte, kao što su gasovodi, koji nisu stacionirani samo na teritoriji EU.

Upitana da prokomentariše reči predstavnika Evropske komisije Klausa Ditera Borharta da poslovanje Gasproma u nekim aspektima nije u skladu sa propisima EU, ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović je rekla da je to stvar o koju Rusija i EU treba da rasprave među sobom.

- Energetski sporazum koji je potpisan sa Rusijom 2008. je drugačiji od sporazuma koje su potpisale zemlje članice EU, jer obuhvata i NIS i skladišta gasa- ukazala je Mihajlovićeva.

Ministarka je dodala da dodala da je reč o sporu između ruskog ministarstva energetike i nadležnog direktorata EK.

- Ne može se od male Srbije očekivati da revidira ugovore (sa Gaspromom), a da to nijedna od drugih država, pa ni članica EU kao što je Bugarska, nije uradila - istakla je ona, naglašavajući da bi revizija energetskog sporazuma značila pad srpske vlade.

(Telegraf.rs / Beta, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sudija

    4. decembar 2013 | 20:49

    Jos samo da propisu koji toalet papir se mora koristiti u EU. Kome treba takva unija? Sto dalje od njih.

  • Scooby-Doo

    4. decembar 2013 | 21:03

    EU hoce komad svega u Srbiji. Sramota pohlepe

  • Branko

    4. decembar 2013 | 20:31

    Počelo je, počelo. :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA