KIJEV: Razbijena blokada vlade! (FOTO)

Policija je potvrdila da je deblokirala sedišta vlade i predsedništva "na zahtev brojnih zahteva gradjana koji nisu mogli da ulaze u njih", dodavši da će barikade i šatori koje su postavili demonstranti uskoro biti uklonjeni pod policijskom zaštitom

  • 2

Ukrajinska policija rasterala je demonstrante koji su blokirali sedište vlade u Kijevu, zaoštravajući napetosti izmedju opozicije i vlasti.

Državni tužilac Viktor Pčonka pozvao je pristalice opozicije okupljene oko sedišta vlade da "ne izazivaju strpljenje vlasti".

Ukrajinski demonstranti su zatim krenuli ka Trgu nezavisnosti, mestu održavanja protesta prethodnih dana, uzvikujući, prema svedočenjima, "Policija sa narodom!".

Istovremeno, stranka bivše premijerke Julije Timošenke, Otadžbina, saopštila je da su specijalne snage policije sprovele pretres njenih prostorija.

Portparol te stranke naveo je da je policija pokušala da pristupi serverima koje koristi ta partija, a njen sajt trenutno je nedostupan. Policija je, medjutim, negirala da je izvela bilo kakvu operaciju u sedištu stranke bivše premijerke, koja služi kaznu zatvora.

Policija je potvrdila da je deblokirala sedišta vlade i predsedništva "na zahtev brojnih zahteva gradjana koji nisu mogli da ulaze u njih", dodavši da će barikade i šatori koje su postavili demonstranti uskoro biti uklonjeni pod policijskom zaštitom.

Na ulicama Kijeva tokom dana je bilo napeto - desetine policajaca za razbijanje demonstracija u punoj opremi bilo je postavljeno ispred kijevske gradske uprave pošto je isticao rok koji je sud postavio demonstrantima da izadju iz zgrade koju su zauzeli.

U Ukrajini već danima traju protesti zbog odluke vlasti da ne potpiše Sporazum o pridruživanju s Evropskom unijom, već da jača saradnju s Rusijom.

U dvodnevnu posetu Kijevu sutra dolazi visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije Ketrin Ešton kako bi pomogla u rešavanju političke krize u toj zemlji, saopštila je Evropska komisija.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja

    9. decembar 2013 | 22:49

    Bravo za ukrajince, bliži rusiji bliži spasenju...

  • BALKANSKI SPIJUN

    10. decembar 2013 | 05:30

    Evo stize smezurana Ketrin da sredi sve u dva poteza ... Sad vam je valda jasno za koga radi i cime se bavi. Sta je bagro placenicka sto lepo ne odete kucama i trazite referendum ko normalan svet a ne cevima i lancima po policiji kao da ste u africi!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA