Urugvaj prvi na svetu legalizuje trgovinu marihuanom?

Urugvajcima će godišnje biti dozvoljeno odgajanje po šest biljaka kanabisa u svojim domovima, što je ekvivalentno sa 480 grama te droge, dok će konzumentima kanabisa biti dozvoljeno da kupe maksimum 40 grama mesečno u apotekama koje je odobrila država

  • 13

Urugvaj bi trebalo da postane prva zemlja na svetu koja će dozvoliti trgovinu i gajenje kanabisa, ukoliko Senat danas izglasa zakonske okvire koji regulišu gajenje i distribuciju kanabisa.

Urugvajski predsednik Hose Muhika brani svoju inicijativu da se izglasaju ovi zakoni obrazloženjem da bi prepuštanje trgovine tom drogom organizovanom kriminalu moglo da bude još pogubnije po društvo.

Vlasti imaju rok od 120 dana da formiraju kontrolni odbor za drogu koji treba da donosi propise vezane za gajenje, određivanje cena i kontrolu upotrebe kanabisa.

Konzumentima kanabisa biće dozvoljeno da kupuju maksimum 40 grama te droge mesečno u apotekama koje je odobrila država. Oni će morati da imaju napunjenih 18 godina starosti i budu registrovani u javnoj bazi podataka koja će pratiti njihove mesečne kupovine.

Urugvajcima će, takođe, biti dozvoljeno da gaje godišnje po šest biljaka kanabisa u svojim domovima, što je ekvivalentno sa 480 grama te droge. Oni će, između ostalog, moći da formiraju klubove od 15 do 45 članova kojima će biti dozvoljeno da gaje 99 tih biljaka godišnje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mici

    10. decembar 2013 | 18:29

    Bilo bi posteno da kanabis ne nazivate drogom, prvo to je prirodna biljka drugo ima mnogo upotrebnih vrednosti. Koristi se cela biljka, kod nas se nekad pravila kudelja, od stabla se pravio papir, stabljika se koristila u gradjevinarstvu, a kanabis je lek .

  • marko

    10. decembar 2013 | 19:37

    Evo krenuli narkomani da balave

  • Mici

    10. decembar 2013 | 19:58

    @marko informisi se pre nego sto komentarises, samo neznalice i monopolisti koji zaradjuju na zabrani mogu biti protiv legalizacije marihuane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA