DUGO ČUVANA TAJNA: Zoran Đinđić i Alija Izetbegović rođeni u istoj kući! (FOTO)

O detinjstvu Zorana Đinđića se vrlo malo zna, a jedan od razloga je i taj što je upravo tako želeo pokojni premijer. Dugo čuvana tajna je i da je rođen u istoj kući gde i Alija Izetbegović

  • 29

Kuća u kojoj je rođen Alija Izetbegović u Bosanskom Šamcu, nakon selidbe njegove porodice u Sarajevu, ostaje u posedu Alijinih rođaka iz familije Izetbegović. U toj istoj kući 1952.godine  rodio se prvi demokratski premijer SR Jugoslavije Zoran Đinđić.

O detinjstvu Zorana Đinđića se vrlo malo zna, a jedan od razloga je i taj što je upravo tako želeo pokojni  premijer. Odrastao je uz samohranu majku Milu, koja je radila kao kućna pomoćnica na imanju porodice Izetbegović. Iz te kuće se odselio zajedno sa svojom majkom kada ga je usvojio Dragomir, oficir JNA. Od tada su živeli u ulici gde se nalazi gradski stadion u Šamcu.

Porodica Izetbegović je poreklom iz Beograda, koji su napustili 1868. godine nakon raspada Otomanskog carstva. Iz Beograda se sele u Bosanski Šamac. Od  bega Izeta uzimaju prezime i postaju Izetbegovići.

U ovom bosanskom gradiću begovska porodica Izetbegovića postaje vlasnik velikih poseda. Godine 1925. u ovoj bogatoj familiji rađa se Alija, koji se sa svojim roditeljima tri godine kasnije seli u Sarajevu.

Takođe, u Bosanskom Šamcu postoji inicijativa da stadion dobije ime pokojnog Zorana Đinđića, a to je podržao i Bakir Izetbegović, sin Alije Izetbegovića.

Iako rođeni u istoj kući, sudbina ih poslala na različite strane. Izetbegovići su stigli iz Beograda u Bosnu, dok je Đinđić otišao iz Bosne u Beograd. Alija se kasnije u Sarajevu borio za Bosnu, a Đinđić u Beogradu za Srbiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • anti antifa

    11. decembar 2013 | 16:31

    Alija se borio za nekakvu Bosnu,verovao je u svoje ideale i to poštujem.On je neprijatelj mog naroda.Đinđić se nije borio za Srbiju nego je postavljen od strane naših neprijatelja da u njihovo ime upravlja Srbijom

  • Tip

    11. decembar 2013 | 15:47

    Mozda imaju istog pretka,zove se Sulejman Veličastveni

  • Anonimus

    11. decembar 2013 | 16:41

    Imal iko u srbiji da nije iz bosne?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA