STOP KRAĐI: Fotoreporteri protiv izmena Zakona o autorskim pravima!

- Ceo svet ima standarde i zna se da se autorsko pravo fotografije poštuje. Srbija hoće u Evropu, kako sada da se do odlaska u Evropu napravi ovakav promašaj - upitao je doajen fotografije Tomislav Peternek

  • 2

Na konferenciji za novinare koju je organizovao Centar za razvoj fotografije predstavnici udruženja fotografa, ULUPUDS-a, predstavnici NUNS-a i UNS-a i relevantni učesnici fotografske scene Srbije su naveli da predložene zakonske izmene Zakona o autorskim i srodnim pravima, narušavaju postignuti nivo njihovih prava i da se njima degradira profesija novinara i fotoreportera, ali i medija koji su već u katastrofalnom stanju.

- Ceo svet ima standarde i zna se da se autorsko pravo fotografije poštuje. Srbija hoće u Evropu, kako sada da se do odlaska u Evropu napravi ovakav promašaj - upitao je doajen fotografije Tomislav Peternek, pomenuvši nabrojene slučajeve krađe fotografija, čemu je, doduše, u priličnoj meri doprinela i digitalna tehnologija u toj oblasti.

Peternek je, aludirajuci da se za pomenute izmene zakona zalažu tajkuni, rekao da su upravo oni najčešće vlasnici medija koji neovlašćno koriste tuđe proizvode, pa sada "kukaju da im država reši problem tako što će ukinuti autorsko pravo kako oni ne bi morali za krađu fotografije da plaćaju".

- Međutim povrede moralnih prava autora (prava na potpis) za koje autori imaju prema Zakonu pravo na naknadu nematerijalne štete, sada uopšte na predviđa kao osnov po kome se naknada može tražiti pa je time ostvarenje prava na naknadu apsolutno nemoguće iako je zakonom propisano, Zakon će sam sebi biti protivrečan - Zvezdan Mančić iz Centra za razvoj fotografije.

Kao drugi problem naveo je to što zakonodavac, pravdajući se potrebom usklađivanja Zakona sa Bernskom konvencijom, uvodi široku definiciju po kojoj se autorskim delom ne mogu smatrati "dnevne novosti i druge vesti koje imaju karakter medijskih informacija".

Ovakva definicija je proizvod slobodnog tumačenja Bernske konvencije i od nje odstupa kako u samom tekstu tako i u smislu odredbe na koju se zakonodavac poziva, istakli su učesnici današnje konferencije, uz napomenu da je ta konvencija doneta 1896. godine, a poslednji put inovirana pre više od četiri decenije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • duladulauopste

    11. decembar 2013 | 21:13

    Uopste ne razumem, dokle idu? Autorska prava moraju biti zasticena, i TACKA.

  • Zoran2

    12. decembar 2013 | 09:14

    paaaa kakve se vesti prenose po nasim novinama i deluju kao da nisu autorse vec da ih je neko drugi napisao a odredjeni novinari samo potpisali bez citanja, o pravopisu da i ne pišem...u pola tekstova se koriste hrvatske reči....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA