NEMAČKA: SDP objavila imena ministara

Šef SPD Zigmar Gabrijel će, kako je vođstvo partije danas jednoglasno odlučilo, biti "super ministar", odosno, ministar privrede i energetike i vicekancelar, dok će ministar inostranih poslova biti Frank Valter Štajnmajer, koji je u prvoj vladi "velike koalicije" koju je Merkelova vodila, imao istu tu poziciju

  • 1

Vođstvo Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) objavilo je danas imena svojih ministara u novoj vladi kancelara Angele Merkel, koja će u utorak biti formirana i u kojoj će socijaldemokrate imati šest, a demohrišćani osam ministarstvava, plus Kancelarsku službu.

Šef SPD Zigmar Gabrijel će, kako je vođstvo partije danas jednoglasno odlučilo, biti "super ministar", odosno, ministar privrede i energetike i vicekancelar, dok će ministar inostranih poslova biti Frank Valter Štajnmajer, koji je u prvoj vladi "velike koalicije" koju je Merkelova vodila, imao istu tu poziciju.

Sedokosi Štajnmajer, za koga se kaže da je pragmatičan i razložan i da ga uvažavaju čak i politički neistomišljenici, ostao je u sećanju i srpskoj javnosti iz vremena od 2005. do 2009. godine kada je stajao na čelu nemačke diplomatije.

On važi za jakog čoveka SPD koji je već jednom direktno, bez puno halabuke i možda čak i harmonično sarađivao sa još jačom Merkelovom.

Štajnmajer, pravnik po struci, sin stolara i fabričke radnice, nekada je važio za desnu ruku bišeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera.

Novi šef nemačke diplomatije pripada onoj grupi SPD političara koji imaju najduže iskustvo u vladi, tako da će Nemačka na čelu tog resora imati iskusnog političara i čoveka bez afera, koji je pre tri godine svojoj ženi, Elke Bidenbender, poklonio svoj zdravi bubreg. Ona je tada dobila život, a on ogromno poštovanje u 82-milionskoj nemačkoj naciji.

Ministar rada biće Andrea Nales, levičarka u redovima SPD, dok će na čelu ministarstva za zaštitu okoline biti Barbara Hendriks, koja potiče iz Severne Rajne Vestfalije, nekadašnje "tvrđave" socijaldemorkata, koji su tu neprekidno vladali 39 godina.

Na mestu ministra za porodicu biće mlada i zgodna istočna Nemica Manuela Švezih, rođena 1974. godine, iz pokrajine Meklenburg Prednja-Pomeranije, dok će ministar pravde biti Hajko Mas iz Sara.

Merkelova će večeras, posle 18 sati, oficijelno predstaviti svoje članove kabineta, a sutra bi, prema planu trebalo da ona, Gabrijel i šef bavarske Hrišćansko-socijalne unije Horst Zehofer stave definitivni potpis na koalicioni ugovor.

U utorak, 17. decembra bi Merkelova trebalo da u Bundestagu bude izabrana za kancelara, što će biti njen treći mandat.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA